Ohlasy na komunálne voľby v Bratislave

28.11.2010
0
Páčil sa vám článok?

Hlavné mesto po dvadsiatich rokoch stráca pravicového primátora, konzervatívci si však udržali vedúcu pozíciu, tvrdí to politológ Grigorij Mesežnikov. Došlo podľa neho k výmene pravicového kandidáta, ale pravica baštu v Bratislave nestratila, aj keď je jej víťazstvo menej výrazné.

Svoje slová odôvodňuje rozdelením hlasov medzi tromi najsilnejšími kandidátmi. "Súčet hlasov pre kandidátov Vášáryovú a Budaja je vyšší ako pre Ftáčnika," poznamenal Mesežnikov. Novozvolený primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD) získal v sobotňajších komunálnych voľbách vyše 59-tisíc hlasov, spoločná kandidátka pravicových strán Magdaléna Vášáryová dostala viac ako 40-tisíc hlasov a Ján Budaj (Zmena zdola, Demokratická únia Slovenska) takmer 24-tisíc hlasov. V mestskom zastupiteľstve bude zároveň sedieť 30 pravičiarov z celkovo 45 poslancov.

Politológ pripomína Ftáčnikovo povolebné vyhlásenie, že chce byť primátorov všetkých, aj tých, ktorí za neho nehlasovali. Hovorí, že ak to myslí vážne, mal by sa oslobodiť od agendy Smer-SD, ktorá bude jeho úspech prezentovať ako svoje víťazstvo. "Smer sa cez neho bude snažiť dosiahnuť politické ciele v Bratislave, ale nebude to ľahká vec, lebo zastupiteľstvo nie je v jeho rukách," konštatuje Mesežnikov. Rozhodujúce podľa neho vraj bude, či si Ftáčnik zachová pragmatické a nekonfliktné správanie sa, ktoré bolo pre neho charakteristické počas starostovania v Petržalke. "Je to výzva pre neho samotného," dodal.

Mesežnikov oceňuje vyššiu účasť na voľbách ako pred štyrmi rokmi. Úvahy o skepse občanov už podľa neho neplatia, trend poklesu voličskej angažovanosti sa zastavil. Pozitívne vníma i úspech nezávislých kandidátov, ktorí sa stali primátormi v štyroch z ôsmich krajských miest. "Môže to svedčiť o tom, že ľudia dávajú prednosť kvalitám kandidátov a menej ich straníckemu pozadiu," hovorí Mesežnikov. Zároveň dodáva, že aj keď nezávislí kandidáti nemali oficiálnu podporu politických strán, sú politicky vyprofilovaní.

Ftáčnik sa nepovažuje za stranícku voľbu

Novozvolený primátor hlavného mesta Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD) výber šéfa Bratislavy nevníma ako stranícku voľbu, pretože občania si v komunálnych voľbách vybrali najlepšieho kandidáta spomedzi ľudí, ktorých poznajú. Vo voľbách totiž zvíťazil v tradičnej bašte pravice nad kandidátkou Magdalénou Vášáryovou. Ftáčnik má v pláne vtiahnuť do rozhodovania aj občanov, chce otvorenú samosprávu a čo najskôr začať zverejňovať zmluvy. Povedal to v dnešnej diskusnej relácii Slovenskej televízie O 5 minút 12. Bratislavu čaká krízový režim rozpočtu mesta a šetrenie. Či sa budú zvyšovať miestne dane a ceny mestskej dopravy, ešte musí rozhodnúť. "Nie je to témou číslo jeden," dodal Ftáčnik. V súvislosti s tým však spomenul aj PKO, v programe sa zaviazal zachrániť maximum, čo sa dá. Zrejme už v týždni sa chystá začať rozhovory s vlastníkmi a vec chce riešiť dohodou.

Dzurinda priznal víťazstvo stredoľavých strán

Predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda priznal víťazstvo ľavice v sobotňajších komunálnych voľbách. "Stredoľavé politické strany boli úspešnejšie ako stredopravé," vyhlásil vo volebnom štúdiu TA3 Dzurinda. Strana považuje výsledky za "pekné", no očakávala viac. "Treba to nahlas povedať, aby sme pomenovali pravdu a zároveň nás to mobilizovalo do ďalších politických výziev," konštatoval Dzurinda. Pravicového lídra čaká bilancovanie a analýza možných rezerv v predvolebnej kampani. Zrejme prehodnotia aj desať rokov platné stranícke stanovy. Dzurinda avizuje novinky v spôsobe nominácie kandidátov, o ktorých v súčasnosti rozhoduje SDKÚ-DS v primárnych voľbách. "Či by sme predsa len aj z centrály nemohli mať nejaké regulatívy," naznačil Dzurinda.

Dzurinda odmieta názory o prehre pravicovej kandidátky Magdalény Vášáryovej ako dôkaze jej pochybenia. "Neznamená to, že v súťaži dvoch ak jeden vyhrá, ten druhý bol zlý," myslí si Dzurinda. Ftáčnika, ktorý bol ministrom školstva počas jeho vlády, si pamätá ako dobrého politika, ktorý rovnakú stopu zanechal aj ako starosta Petržalky.

SDKÚ-DS si myslela, že v komunálnych voľbách dopadne lepšie. "Nie je to víťazstvo, očakávali sme viac," povedal v diskusnej relácii Slovenskej televízie O 5 minút 12 podpredseda parlamentu aj strany Milan Hort. Potešila ho však vyššia volebná účasť ako pred štyrmi rokmi. Voliči sa napríklad v Bratislave rozhodli pre Milana Ftáčnika (nezávislý s podporou Smeru-SD) pred pravicovou kandidátkou Magdalénou Vášáryovou. Ako tvrdí Hort, dlho im trvalo dohodnúť sa na kandidátovi, nemálo hlasov podľa jeho slov zobral Vášáryovej aj Ján Budaj. Za úspech však považuje fakt, že v deviatich bratislavských mestských častiach majú svojich starostov.

Fico sa hlási k volebnému úspechu Ftáčnika

Šéf SDKÚ sa dnes stretol v diskusii s predsedom Smeru-SD Robertom Ficom po štyroch rokoch. Opozičný líder hovorí po sobotňajšom hlasovaní o posilnení svojej pozície na celom území Slovenska. Tvrdí, že sa mu vyplatila skôr konštruktívna ako deštruktívna predvolebná kampaň. "V roku 2006 sme mali s podporou Smeru zvolených 760 primátorov a starostov. Teraz v sobotňajších voľbách je to 960 s podporou Smeru. Pokiaľ ide o primátorov miest, na Slovensku máme 138 miest a z týchto bolo s podporou Smeru zvolených 74, čo je o sto percent viac ako v roku 2006," uviedol Fico.

Smer-SD uznáva stratu v Banskej Bystrici, kde ľavicového primátora vystrieda nezávislý kandidát s podporou pravicových strán. Avšak hlási sa k úspechu nezávislého kandidáta s podporou Smeru-SD Milana Ftáčnika, ktorý po dvadsiatich rokoch zosadil pravicu z primátorského kresla v Bratislave. Fico odmietol úvahy, že sa bude cez Ftáčnika snažiť pretlačiť svoju politickú agendu. "Milan Ftáčnik bude ťahať všetku prácu smerom k Bratislave, nie k politickej strane," vyhlásil Fico. Predstavu, že bude od podporovaného primátora žiadať nadštandardné služby, považuje za naivnú. "Netreba sa obávať, že by to objatie Milana Ftáčnika bolo také, že by on nemohol slobodne rozhodovať," tvrdí Fico.

Bugára teší výsledok v Bratislave

„Samozrejme, neúspech Magdy Vášáryovej nás tešiť nemôže, ale máme päť koaličných starostov mestských častí, koaličnú väčšinu v deviatich mestských častiach a v rámci koalície, kde je 108 poslancov, je 18 zo strany Most-Híd,“ skonštatoval predseda strany Most-Híd Béla Bugár. Podľa Bugára je to úspech, aj keď primátorský post koalícia nezískala.

Podľa KDH nemala Vášáryová podporu voličov

Kresťanskodemokratické hnutie ďakuje všetkým voličom, ktorí odovzdali hlas kandidátom hnutia v komunálnych voľbách. Vďaka nasadeniu kandidátov a podpore občanov sa KDH podarilo obhájiť pozície z minulých volieb na úrovni obcí a obecných zastupiteľstiev. Hnutie patrí do trojice početne najviac zastúpených politických strán na miestnej úrovni. Čo sa týka Bratislavy, nepodarilo sa nám v rámci koalície presadiť svojho kandidáta. V minulosti v hlavnom meste Slovenska ponúklo KDH takých kandidátov na primátora, ktorí získali podporu nielen ostatných politických strán, ale aj voličov. To sa, bohužiaľ, koaličnej kandidátke tentoraz nepodarilo.

(sita)

Páčil sa vám článok?