Nový zákon zefektívni turizmus v Bratislave

24.11.2010
0
Páčil sa vám článok?

Nový zákon o podpore cestovného ruchu, ktorý má začať platiť v januári 2011, zefektívni rozvoj turizmu na Slovensku, ako aj v Bratislave. Uviedol to na tlačovej konferencii v Bratislave expert v oblasti turizmu Igor Kuhn.

Zákon podľa Kuhna hovorí o vzniku riadiacich štruktúr na úrovni lokálnej, aj na vyšších úrovniach. "Tento zákon dovolí systematicky a efektívne riadiť rozvoj turizmu a pomôže rozbehnúť tento proces," uviedol Kuhn. Zákon podľa neho umožní, aby sa v Bratislave utvorila oblastná organizácia cestovného ruchu, v ktorej by mala zohrať dôležitú úlohu Bratislavská asociácia hotelov.

Podľa Kuhna tento zákon je veľmi motivačný, pretože hovorí o tom, že koľko peňazí vloží do organizácie obec, toľko prispeje aj štát. V Bratislave existuje podľa neho daň za prenocovanie, ktorú spravuje magistrát. "Ak sa tieto peniaze vložia do organizácie, bude sa s tým dať začať robiť marketing," uviedol Kuhn.

Podľa Kuhna má Bratislava v turizme veľký potenciál, ale žiadna z doterajších vlád nevenovala turizmu toľko pozornosti, ako vlády v zahraničí. Súčasná vláda podľa neho berie turizmus vážne, o čom svedčí aj nový zákon o podpore cestovného ruchu. Po finančnej kríze hovoria najnovšie čísla podľa Kuhna o výraznom zlepšení situácie v oblasti cestovného ruchu. V roku 2009 vykazoval turizmus v Bratislave "červené čísla", od januára do augusta tohto roku sa počet prenocovaní v Bratislave zlepšuje. Oproti minulému roku ide o 12-percentný nárast. V rokoch 2010 až 2020 predpokladá Kuhn na Slovensku druhý najväčší nárast turizmu v Európe hneď za Rumunskom.

(sita)

Páčil sa vám článok?