Hlavné mesto dostalo pokutu 50-tisíc korún

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Pokutu vo výške 50-tisíc korún za zvýhodňovanie podnikateľa udelil Protimonopolný úrad mestu Bratislava. Ide o konečné rozhodnutie, proti ktorému sa už nie je možné odvolať.

Ako ďalej informovala hovorkyňa Protimonopolného úradu Alexandra Bernáthová, mesto porušilo zákon o ochrane hospodárskej súťaže tým, že uzatvorilo zmluvu so spoločnosťou JCDecaux Slovakia, s.r.o., v ktorej sa zaviazalo, že vo vzdialenosti 50 metrov od jej reklamných nosičov nepovolí umiestňovanie iných reklamných nosičov. Iným spoločnostiam pritom bratislavský magistrát zaručil iba 25-metrovú ochrannú zónu. Odbor dohôd obmedzujúcich súťaž o pokute rozhodol ešte v apríli, magistrát sa však odvolal, Rada Protimonopolného úradu v týchto dňoch sankciu potvrdila a proti jej rozhodnutiu už nie je možné odvolať sa.

Podľa Protimonopolného úradu došlo k porušeniu zákona jednak pre znenie niektorých ustanovení inkriminovanej zmluvy, ktorá bola podpísaná ešte v roku 1990, a jednak pre znenie ustanovení v pokyne, ktorý v júli 2002 vydal vtedajší primátor Jozef Moravčík. Mesto v odvolaní argumentovalo okrem iného aj tým, že vyvinulo enormnú snahu o zrušenie zmluvného vzťahu, pre obštrukcie a neochotu druhej zmluvnej strany zmeniť zmluvné podmienky sa to však nepodarilo. Protimonopolný úrad túto námietku neuznal.

Páčil sa vám článok?