Zo súčasných starostov opäť kandidujú štrnásti

18.11.2010
0
Páčil sa vám článok?

Bratislava bude mať s určitosťou nového primátra a troch nových starostov mestských častí. Nekandidujú totiž súčasný primátor Andrej Ďurkovský, ani starostovia Nového Mesta Richard Frimmel, Záhorskej Bystrice Vladimír Kubovič a Petržalky Milan Ftáčnik.

Ostatní starostovia sa uchádzajú o znovuzvolenie. Pred štyrmi rokmi Bratislavčania vymenili starostov v jedenástich zo sedemnástich mestských častiach.

BRATISLAVA: Na primátora mesta kandidujú siedmi, z nich reálnu šancu na zvolenie majú len traja. Bratislavská pravica nemala našťastnejšiu ruku pri výbere kandidátky Magdalény Vášáryovej (SDKÚ-DS, KDH, Most-Híd, SaS, OKS), keď s jej podporou budú mať problémy napríklad voliči KDH, preto sa pre pravicového voliča ako alternatíva ponúka Ján Budaj (Zmena zdola, DÚS, DS). Ten však ohlásil kandidatúru na poslednú chvíľu, čo sa mu môže vypomstiť. Naopak Milan Ftáčnik sa spolieha na to, že pri voľbe primátora sa nebudú voliči správať podľa straníckeho kľúča. Kandiduje ako nezávislý, ale s podporou strany SMER-SD, ktorá má v meste slabú podporu, a teda je skôr kontraproduktívna. Najväčšie skúsenosti z komunálnej politiky má Ftáčnik, ktorý bol štyri roky starostom Petržalky, fungovanie samosprávy by mal poznať aj Budaj, ktorý bol uplynulé štyri roky mestským poslancom. Žiadne skúsenosti z chodu miestnej samosprávy nemá Vášáryová, ktorá je už druhé volebné obdobie poslankyňou NR SR a necelý rok je aj poslankyňou zastupiteľstva Bratislavského samosprávneho kraja.

STARÉ MESTO: V Starom Meste je miernym favoritom volieb súčasný starosta Andrej Petrek, ktorý pred štyrmi kandidoval za koalíciu SDKÚ-DS, OKS, DÚ, SZ, DSS, teraz sa o znovuzvolenie uchádza ako nezávislý. Jeho najvážnejšími kandidátmi sú poslanec BSK Martin Borguľa, ktorý sa spolieha najmä na podporu materskej strany SMER-SD, a poslankyňa NR SR Tatiana Rosová, ktorú nominovali strany SDKÚ-DS, KDH, SaS, OKS. Petrek má výhodu, že po predchádzajúcom starostovi urobil v mestskej časti poriadok vo verejných financiách a v evidencii majetku, otvoril samosprávu občanom a začal riešiť problém parkovania. Borguľa bol štyri roky ako miestny poslanec jeho kritikom, neponúkal však konkrétne riešenia. Rosová sa môže pochváliť straníckou podporou najsilnejších pravicových strán v meste, či to však bude stačiť na víťazstvo v boji o starostovskú stoličku, je však otázne.

PODUNAJSKÉ BISKUPICE: Jasnou favoritkou ženského dvojboja o starostku Biskupíc je tá súčasná Alžbeta Ožvaldová, ktorá sa môže pochváliť viacerými realizovanými projektmi a má navyše stranícku podporu naprieč celým politickým spektrom. Okrem materskej strany Most-Híd ju podporuje SMK-MKP, SDKÚ-DS, KDH, SaS, ale aj Občianski kandidáti a SMER-SD. Jedinou protikandidátkou je mestská poslankyňa Jarmila Ferančíková, ktorú podporuje zvyšok aktívnych politických strán - SDĽ, SNS, Strana zelených, ĽS-HZDS.

RUŽINOV: V Ružinove sú siedmi kandidáti na starostu a volebný súboj bude zrejme vyrovaný podobne ako pred štyrmi rokmi, keď Ružinovčania zvolili pravicové zastupiteľstvo, ale ľavicového starostu. Slavomír Drozd vtedy uspel aj vďaka prísľubom o zastavení zahusťovania Ružinova, ktoré sa mu nepodarilo splniť. Jeho protikandidátom je zástupca starostu Dušan Pekár, ktorý má síce podporu vládnych strán (SDKÚ-DS, SaS, KDH, Most-Híd, OKS), ale štyri roky starostovi asistoval a nesie tiež zodpovednosť za to, že Ružinov ako jediný nemá schválený rozpočet na tento rok. Otázne sú šance Valentína Mikuša, ktorý ako kandidát SDKÚ-DS patril k najvplyvnejším ružinovským politikom, na starostu však kandiduje ako nezávislý a nie je jednoduché odhadnúť jeho šance na úspech bez podpory politických strán. Ladislav Kozmon neuspel pred štyrmi rokmi ako kandidát SDĽ a je malá pravdepodobnosť, že sa mu to podarí teraz ako nezávislému.

VRAKUŇA: Pred štyrmi rokmi tu kandidovali dvaja - teraz až siedmi kandidáti. Sú medzi nimi súčasný starosta Ladislav Fatura a bývalá starostka Ľudmila Lacková, pričom obaja kandidujú ako nezávislí. Pravica nominovala podnikateľku Henrietu Peškovičovú (KDH, MOST-HÍD, OKS, SaS, SDKÚ-DS), ktorá nemá žiadne skúsenosti z pôsobenia v samospráve, navyše v Bratislave a vo Vrakuni žije iba sedem rokov, čo ju diskvalifikuje najmä u starousadlíkov. Spoliehať sa tak môže len na podporu prisťahovalcov, ktorých vo Vrakuni za posledné roky dosť pribudlo.

NOVÉ MESTO: Keďže dlhoročný „kráľ" Nového Mesta nekandiduje, otvára sa priestor pre ďalších. Z nich sa ukazuje ako najväčší favorit nezávislý kandidát Rudolf Kusý, ktorý vlani v župných voľbách porazil súčasného starostu aj svoju terajšiu protikandidátku Ruženu Apalovičovú (SDKÚ-DS, SaS, KDH, MOST-HÍD, OKS). Tretím vážnym kandidátom je zástupca starostu Marián Vereš, ktorý má pre zmenu podporu ľavice (SMER-SD, SZS, OK, SNS, SF, HZD).

RAČA: V tejto mestkej časti sa o znovuzvolenie uchádza starosta Ján Zvonár (SMER-SD, Most-Híd, SZS), ktorý sa v uplynulom volebnom období dostal neraz do konfliktu s občanmi, najmä keď z obecných priestorov vypovedal materské centrum, ako sa neskôr ukázalo neoprávnene. Račianska pravica však nemala pri výbere kandidáta šťastnú ruku, keď nominovala Zuzanu Dzivjákovú, ktorá prišla do Bratislavy v roku 1993 z Humenného a v Rači býva len 15 rokov. Pre takých lokálpatriotov, ako sú Račania, to zrejme nebude prijateľná alternatíva. Vlani si so Zvonárom zmerala sily v župných voľbách a neuspela. Prekvapiť môžu starousadlíci Jozef Házy (Nezávislé fórum) a Roman Žitný (nezávislý).

VAJNORY: Tu je jasným favoritom súčasný starosta Ján Mrva (SDKÚ-DS), ktorý má za sebou vcelku úspešné štyri roky starostovania. Keďže jeho najväčší kritik - bývalá starostka Anna Zemanová nekandiduje (kandiduje na mestskú poslankyňu), hlavným protikandidátom Mrvu bude zrejme Pavol Fekete (KDH).

(red)
(Dokončenie o týždeň)

Páčil sa vám článok?