Finančné problémy vraj mestu nehrozia

18.11.2010
0
Páčil sa vám článok?

Funkcie hlavného mesta nie sú v nijakom prípade ohrozené, tvrdí hovorkyňa primátora Beatrice Hudáková-Szabóová. Reagovala tak na diskusie k riešeniu záväzkov mesta, ktoré vyplývajú z rekonštrukcie Zimného štadióna Ondreja Nepelu, Starej radnice alebo Starého mosta.

„Nie je to o prijímaní ďalších úverov, ale o reštrukturalizácii dlhov dodávateľských firiem," informovala Beatrice Hudáková-Szabóová. Ako prezradila: „Hlavné mesto nepozná kritériá medializovaného hodnotenia, preto je ťažké sa k analýze vyjadriť. Bratislava má ako hlavné mesto najvyššie bežné príjmy, a to jej umožňuje čerpať primerane vysoké úvery - čo však v nijakom prípade nemožno porovnávať s inými slovenskými mestami."

Podľa jej slov v roku 2008 predstavovalo úverové zaťaženie Bratislavy, čiže dlh, sumu 146 miliónov eur. Dnes je to 128,5 milióna. „Dokazuje to, že mesto dlh spláca a zároveň pokrýva samosprávne funkcie, ktoré mu vyplývajú zo štatútu Bratislavy - MHD, čistenie, odvoz odpadov, verejné osvetlenie, domovy dôchodcov, umelecké školstvo a pod. Zároveň mesto pravidelne odstupuje financie mestským častiam - ako mu to vyplýva zo štatútu," dodala B. Hudáková-Szabóová.

(brn)

Páčil sa vám článok?