O letných terasách budú hovoriť až budúci rok

15.11.2010
0
Páčil sa vám článok?

O možnej komplexnej úprave všeobecne záväzného nariadenia o letných terasách v bratislavskej Petržalke bude rozhodovať až nové miestne zastupiteľstvo, ktoré vzíde z novembrových komunálnych volieb. Pre agentúru SITA to uviedol hovorca mestskej časti Ľubomír Andrassy.

Zmena by sa mala týkať predovšetkým prevádzkových hodín, teda možnosti otvorenia terás do 22:00. Podľa platného nariadenia môžu byť totiž letné terasy otvorené do 21:00 h. Pôvodne sa uvažovalo, že o úprave nariadenia by mohol rokovať ešte súčasný miestny parlament na jeseň. Miestna rada s tým však nesúhlasila a materiál na rokovanie súčasných poslancov neposunula. Tým rozhodla, že možná zmena všeobecne záväzného nariadenia bude témou pre nových poslancov. Nie je však vylúčené, že nové nariadenie o letných terasách bude platiť už pre budúcoročnú letnú sezónu.

Samospráva však už teraz upozorňuje, že ani v budúcnosti nebude môcť byť každá z letných terás v Petržalke otvorená do 22:00. Podmienkou bude, aby si vedel prevádzkovateľ zabezpečiť poriadok a aby sa na neho obyvatelia z okolia nesťažovali. Podniky s terasami, na ktoré sa na miestnom úrade hromadia sťažnosti na rušenie nočného pokoja, môžu podľa samosprávy na predĺženie prevádzkových hodín "zabudnúť". Súčasťou nového materiálu by mala byť aj možnosť represií voči prevádzkovateľom terás. V praxi by to napríklad znamenalo okamžité skrátenie prevádzkových hodín pri nedodržaní pravidiel. Voči tým, ktorí nebudú mať žiadne povolenie na prevádzku letných terás, ako sa to stalo aj pri tohtoročných kontrolách, môže začať úrad správne konanie.

V Petržalke funguje v súčasnosti okolo 60 prevádzok, viac ako 90-percent sa nachádza priamo pod obytnými domami. Letné terasy fungujú do 30. septembra.

(sita)

Páčil sa vám článok?