Fontány skončili tohtoročnú prevádzku

5.11.2010
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavské fontány postupne prechádzajú na zimný režim. Od 18. októbra 2010 ich správca, Mestský investor pamiatkovej obnovy Paming, postupne odpája od prevádzky. Posledné prišli na rad Rolandova a Ganymedova fontána.

„Celkovo sa v Bratislave nachádza viac ako 130 fontán. Mnohé patria do správy mestských častí, hotelov či iných firiem. Paming spravuje 40 fontán, 11 pitných fontánok a tri studne. V tomto roku ich bolo v prevádzke 36. Štyri fontány sú nefunkčné, ich opätovná prevádzka si vyžaduje rekonštrukciu stavebnej aj technologickej časti. Ide o fontány na Nám. slobody, na Nám. M. Benku, na Uránovej ulici a na Borskej ulici," informovala hovorkyňa primátora Beatrice Hudáková-Szabóová.

Podľa jej slov ročné náklady na prevádzku a údržbu fontán v Bratislave sú 149 400 eur. „Na jar sa prehliadali elektrické zariadenia fontán s vyhotovením revíznych správ, montovali sa čerpadlá, podľa potreby sa vymieňali tesnenia, ventily. Prípadne sa upravil aj vonkajší vzhľad fontán - nové hydroizolačné nátery bazénov, očistili sa a zakonzervovali kamenné časti fontán. Väčšie opravy si vyžiadala Ganymedova fontána, ktorá bola kompletne očistená a zakonzervovaná vrátane plastík; opravovala sa tzv. Cikacia fontána na nádvorí Uršulínskej ulice a na fontáne Žena s krčahom na Františkánskom nám bola kompletne vymenená elektroinštalácia. Pamiatkovou obnovou prešla aj fontána Lev s erbom na Námestí SNP," dodala hovorkyňa.

(brn)
Páčil sa vám článok?