Parnhams Limited a kraj sa korektne dohodli

5.11.2010
0
Páčil sa vám článok?

Spoločnosť Parnhams Limited a Bratislavský samosprávny kraj (BSK) sa korektne dohodli o spôsobe ukončenia a vysporiadania právnych vzťahov a zároveň vysporiadania všetkých vzájomných záväzkov v súvislosti so stopnutým projektom výstavby a prevádzky multifunkčnej haly v bratislavskej Petržalke. Pre agentúru SITA to potvrdil konateľ spoločnosti Barrie Parnham.

Dohoda sa týka aj dcérskych spoločností kraja, teda 1. Župnej a Danube Areny. "V súčasnosti prebieha finalizácia tejto dohody, pričom obe strany vnímajú rokovania ako konštruktívne," povedal Parnham. Bližšie informácie zatiaľ spoločnosť neprezradila, chce tak urobiť v koordinácii s krajom až po podpise danej dohody. Podľa informácií agentúry SITA by sa malo o výsledkoch dohody hovoriť na najbližšom rokovaní krajského zastupiteľstva.

Poslanci kraja ešte koncom apríla tohto roka rozhodli, že v projekte pripravovanej multifunkčnej haly na konci Petržalky sa pokračovať nebude. Ako argumenty sa uvádzali najmä finančné dôvody, ako aj fakt, že pre kraj by nebol projekt výhodný. Spoločnosť Parnhams Limited rozhodnutie kraja akceptovala, žiadala však peniaze za vykonané činnosti. Malo ísť o sumy za vykonané architektonické práce, poradenskú činnosť, zabezpečenie financovania, rokovania s operátormi a konečná dohoda o príchode AEG na Slovensko, dokumentáciu pre územné rozhodnutie a inžinierske činnosti plus vyňatie pozemkov z územného plánu.

Kraj kúpil pozemky v roku 2008 za 9,6 mil. eur (290 mil. korún), teda v období, keď ešte nebola doriešená otázka Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji v roku 2011. Následne zastupiteľstvo zriadilo 100-percentnú spoločnosť 1. župná, ktorá mala pozemky spravovať. Medzitým cena pozemkov vzrástla na 20 mil. eur. Zároveň minulý rok vznikla bez súhlasu zastupiteľstva 100-percentná dcérska spoločnosť Danube Arena, ktorá mala zabezpečiť výstavbu haly. Tesne po posledných komunálnych voľbách však podpísali nájomnú zmluvu na pozemky obe spoločnosti. Danube Arena ich dostala za jedno euro ročne do kolaudácie, po nej sa má platiť komerčné nájomné. Nájom sa viaže na celý deväťhektárový pozemok. Zároveň sa do spoločnosti Danube Arena dostala firma Parnhams Limited ako jednoakciový minoritný vlastník, firma pritom prisľúbila investovať do projektu okolo 90 mil. eur.

Zmeny sa však nepáčili súčasnému vedeniu kraja. Po urgenciách sa pozemky dostali pod kontrolu kraja. Spoločnosť Parnhams Limited akciu prisľúbila vrátiť za podmienky, ak sa nenájdu peniaze na výstavbu alebo ak sa projekt podarí a všetky náklady vložené do projektu sa vrátia. Zdôrazňovala, že tým chce len kontrolovať transparentnosť financovania. Podľa informácií agentúry SITA sa zástupcovia anglickej spoločnosti a BSK korektne dohodli aj v tejto otázke.

(sita)

Páčil sa vám článok?