Kraj chce riešiť problém osemročných gymnázií

5.11.2010
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavský župan Pavol Frešo chce vyriešiť problém 8-ročných gymnázií v zriaďovateľskej pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa kraja Iveta Tyšlerová.

Frešo sa v najbližších dňoch stretne postupne s riaditeľmi všetkých 8-ročných gymnázií, ktoré sú v pôsobnosti kraja. Požiadali ho o to krajskí poslanci Magdaléna Vášaryová a Dušan Pekár. Dôvodom sú likvidačné zmeny v školskom zákone, ktoré prijal parlament v predchádzajúcom volebnom období. Ten určil, že počet žiakov na 8-ročných gymnáziách má byť päť percent z populačného ročníka. V takomto prípade im hrozí postupný zánik.

„Zavedenie paušálnej kvóty na počty našich študentov spôsobí zníženie kvality vzdelávania," uviedol Frešo. Na 11 takýchto gymnáziách v pôsobnosti kraja študuje dnes 25 až 30 % žiakov z daného populačného ročníka, v iných krajoch je to len okolo 6 až 8 %. „Najväčšie problémy to bude spôsobovať pochopiteľne Bratislave," povedala Magdaléna Vášaryová, ktorá chce riešiť túto otázku aj na pôde Národnej rady SR. „V prípade, že sa nezmení táto kvóta, bude to mať negatívne dopady aj na mestské časti. Našim žiakom sa tým zníži šanca na výber kvalitnej školy v mieste bydliska," upozornil poslanec a ružinovský vicestarosta Dušan Pekár. Kraj má pripravené niektoré riešenia problému, ale najskôr ich bude konzultovať s ministerstvom školstva.

V školskom roku 2009/2010 sa na osemročné gymnáziá v pôsobnosti kraja prihlásilo 771 uchádzačov, čo niekoľkonásobne prekračuje počet žiakov, ktorých mohli školy prijať do prvého ročníka. Krajský školský úrad povolil pre kraj len 240 žiakov. Na osemročných gymnáziách v pôsobnosti Bratislavského kraja študuje aktuálne 2848 žiakov.

(sita)

Páčil sa vám článok?