Staré Mesto postaví Stacionár sociálnych služieb

14.10.2010
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavská mestská časť Staré Mesto požiadala stavebný úrad o začatie územného konania v súvislosti s plánovaným vybudovaním Stacionára sociálnych služieb na Dobšinského ulici. Pre agentúru SITA to uviedla hovorkyňa mestskej časti Alena Kopřivová.

Hlavné mesto, ktoré je vlastníkom pozemku a na ňom stojacej budovy bývalej materskej školy, poskytlo mestskej časti súhlasné stanovisko s umiestnením a realizáciou tejto stavby. Náklady na vybudovanie stacionára sa pohybujú okolo 2,5 mil. eur. Staromestská samospráva už má k dispozícii aj projekt na búracie práce, s asanovaním budovy bývalej materskej školy však môže začať až keď bude jej reálnym vlastníkom. Bezodplatný prevod nehnuteľností z majetku hlavného mesta do majetku Starého Mesta schválili poslanci mestského zastupiteľstva na svojom septembrovom rokovaní.

Novostavba na Dobšinského po jej dokončení bude slúžiť ako zariadenie opatrovateľskej služby pre približne 50 klientov. V súčasnosti mestská časť poskytuje služby domácej opatrovateľskej služby 40 klientom v troch bývalých bytoch, ktoré boli prebudované na sociálne zariadenia. Nachádzajú sa v domoch bez výťahov, na poschodiach, bez balkónov či loggií. Klienti sa preto počas niekoľkomesačného pobytu v nich nedostanú na čerstvý vzduch. Strava sa sem dováža z vývarovní.

Budova plánovaného stacionára bude päťposchodová. V suteréne vznikne šatňa pre zamestnancov a kuchyňa. Na prízemí nájdu návštevníci recepciu s priamym prístupom do dvora a na priestrannú terasu, bude tu ďalej viacúčelový priestor slúžiaci na stravovanie a klubové činnosti, dve kancelárie, sklady, práčovňa, výťah. V priestoroch od 1. do 5. poschodia budú izby – bunky s vlastnou sprchou a toaletou. Na 2., 5. a 6. nadzemnom podlaží budú sklady a priestor pre upratovačky. Na 3. podlaží bude sesterská izba a kuchynka a o poschodie vyššie spoločenská miestnosť a sklad.

V zariadeniach opatrovateľskej služby poskytuje mestská časť Bratislava-Staré Mesto sociálnu službu občanovi, ktorý je odkázaný na pomoc inej osoby alebo na sociálnu službu. Starostlivosť poskytuje v súčasnosti v troch zariadeniach - na Paulínyho ulici, Maróthyho ulici a Vajanského nábreží s kapacitou 42 miest na dobu určitú.

(sita)

Páčil sa vám článok?