Staré Mesto obnovilo svoje parky a zeleň

14.10.2010
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavská mestská časť Staré Mesto obnovila oddychovú zónu na Blumentálskej ulici, vnútroblokový priestor na Záhrebskej ulici a susediaci parčík na Tabakovej ulici a parkovej časti Jakubovho námestia. Dodávateľským firmám za obnovu zaplatí vyše 246 300 eur. Pre agentúru SITA to uviedla hovorkyňa mestskej časti Alena Kopřivová.

Oddychovú zónu na Blumentálskej ulici vzniklo v časti určenej pre mládež multifunkčné športové ihrisko s umelým trávnikom, na ktorom sa dá hrať hádzaná, minifutbal, basketbal, malý tenis a volejbal. V druhej časti je detské ihrisko s veľkou preliezačkou. Sú na nej šmykľavky, silo na šplhanie, rúrkové steny, solárny šplhač, dobrodružná truhlica, vyhľadávač zvierat a pod. Osadených je 16 lavičiek, tri odpadkové koše, pribudli štyri nové stromy, líniová a popínavá zeleň, zatrávnená plocha, chodníky z betónovej dlažby. Zatiaľ neupravené ostáva kontajnerové stojisko. Starosta Andrej Petrek navrhol vybudovať na tomto mieste prvé podzemné kontajnery na zmesový komunálny a tiež triedený odpad.

Vo vnútroblokovom priestore na Záhrebskej ulici boli začiatkom leta pre deti osadené hojdačky a hracie prvky. V uplynulých dňoch tu bol navezenou zeminou vyrovnaný terén po zbúranom kontajnerovom stojisku. Opravili sa lavičky, chodník, orezali dreviny a založil nový trávnik. To isté upravili v blízkom parku na Tabakovej ulici, kde je povolený voľný pohyb psov. Psičkári by sa preto mali vzdať „venčenia“ psov vo vnútrobloku na Záhrebskej.

Samospráva Starého Mesta obnovila aj parkovú časť Jakubovho námestie. Pretínal ju vyšliapaný chodník, ktorý sa v daždivom počasí zmenil na blatistý terén. V rámci obnovy parku ho pokryl drvený štrk, rovnako aj časť ďalších chodníkov. V porovnaní s asfaltovými povrchmi chodníkov je významný jej ekologický rozmer. Druhú časť chodníkov na Jakubovom námestí pokrýva zámková dlažba. Mestská časť za ňu podľa Kopřivovej nezaplatila ani cent, použila dlaždice, ktoré v nedávnej minulosti pokrývali časť Vajanského nábrežia. Ušetrila aj na lavičkách, keď na Jakubovom námestí osadila po repasácii šesť kusov liatinových lavičiek. Ďalšie boli opravené, doplnili sa tiež sedenia pri murovanej stienke. Vysadila sa nová tráva a urobil ozdravný rez drevín. Asi štvrtinu Jakubovho námestia tvorí detské ihrisko. Toho sa nateraz zmeny nedotkli, pretože patrí k zachovalejším na území Starého Mesta. Na budúci rok by aj tu mala vyasfaltované plochy nahradiť zámková dlažba.

(sita)

Páčil sa vám článok?