Kraj chce chrániť územia vinohradov

14.10.2010
0
Páčil sa vám článok?

Prioritou Bratislavského samosprávneho kraja je chrániť územia vinohradov a zabrániť ich urbanizácii. Pre agentúru SITA to uviedla hovorkyňa kraja Iveta Tyšlerová.

Na pôde úradu kraja sa včera konal seminár Vinohrady, vec verejná, ktorého ambíciou je formulovanie verejného záujmu a odporúčaní pre ďalší vývoj územia vinohradov v Bratislave a v Podhorskom páse. „Toto je jeden z prvých krokov, ktoré robíme na ceste za tým, aby župa aktívne vstúpila do toho, ako bude kraj vyzerať a ako sa v ňom budú cítiť ľudia nielen v tom bezprostrednom okolí, ale aj z hľadiska kultúrneho dedičstva,“ povedal predseda kraja Pavol Frešo.

Na seminári sa zúčastnili zástupcovia samospráv, odborníci v oblasti vinohradníctva a vinárstva, územného plánovania a krajinotvorby. Výstupom seminára je spoločné vyhlásenie účastníkov, s ktorým sa chcú obrátiť až na ministerstvo pôdohospodárstva so žiadosťou o legislatívne zmeny v oblasti vinohradníctva. „Ako samospráva chceme ísť príkladom. Pokúsime sa chrániť územie v našich územnoplánovacích dokumentoch,“ poznamenal podpredseda kraja Ivo Nesrovnal. Samosprávy obcí Malokarpatského regiónu účastníci vyzývajú, aby vo svojich katastrálnych územiach všetkými možnými nástrojmi, predovšetkým prostredníctvom územnoplánovacej dokumentácie chránili územia vinohradov, aby zabránili ich likvidácii.

(sita)

Páčil sa vám článok?