Mesto prevedie na mestské časti budovy škôl

7.10.2010
0
Páčil sa vám článok?

Mesto Bratislava bezodplatne prevedie na mestské časti ďalší nehnuteľný majetok. Ide o budovy materských a základných škôl spolu s pozemkami, na ktorých sa nachádzajú. Rozhodli o tom dnes mestskí poslanci na pokračovaní prerušeného minulotýždňového zastupiteľstva.

Spomínané nehnuteľnosti po dnešnom schválení dostane 16 mestských častí, výnimkou je Devín, ktorý sa v materiáli nenachádza. Podľa riaditeľky magistrátu Anny Pavlovičovej sa v ňom nachádzajú všetky žiadosti, ktoré dostal magistrát od mestských častí.

Tento majetok mali na základe prísľubu primátora Andreja Ďurkovského získať už minulý rok. Požiadavka samospráv sa okrem školských objektov týkala aj budov miestnych úradov a kultúrnych zariadení. Podľa vedenia mesta ale prísľub skomplikovala vlaňajšia novela zákona o majetku obcí. Tá neobsahuje ustanovenie, ktoré pôvodne umožňovalo bezodplatný prevod obecného majetku, zákon o hlavnom meste tiež nehovorí, či prevod majetku má byť bezplatný. Starostovia však poukazovali na stanovisko ministerstva vnútra z 22. decembra minulého roka.

Primátor nakoniec prisľúbil, že ak bude v tejto súvislosti schválená novela zákona o Bratislave, mesto im požadovaný majetok prevedie. V súčasnosti je to už možné na základe novelizovaného ustanovenia zákona o hlavnom meste, ktoré je účinné od 1. júla tohto roka. Poslancovi Pavlovi Minárikovi sa však nepáčilo, že sa mesto takto zbavuje majetku. Zjednodušene povedané, mesto týmto krokom "daruje" majetok samosprávam. Mestské časti však také niečo požadujú, aby mohli konečne investovať do "svojho". Podporu materiálu v rozprave vyjadrili mnohí poslanci, napríklad podľa Slavomíra Drozda treba rešpektovať starostov, ktorí o prevod majetku požiadali primátora.

Mnohí členovia poslaneckého zboru argumentovali aj tým, že mnohé mestské časti sa o budovy starajú, napríklad vymieňajú okná, opravujú strechy či opravujú kotolne. Poslanec Peter Čecho však upozornil, že aby sa "zasa ale nerozdalo celé mesto", keďže požiadavky mestských častí sú veľké. Bezodplatný prevod majetku z mesta na mestské časti sa však týka len budov miestnych úradov, predškolských a školských objektov a kultúrnych zariadení. Mesto pritom už v júli tohto roka odsúhlasilo niektorým samosprávam prevod budov úradov.

Mestským parlamentom dnes neprešiel návrh, aby sa v prípade, že sa mestská časť rozhodne školské budovy predať, bezplatne ponúkol nehnuteľný majetok opäť mestu.

(sita)

Páčil sa vám článok?