Petržalka má 50 moderných detských ihrísk

7.10.2010
0
Páčil sa vám článok?

Deti v bratislavskej mestskej časti Petržalka majú v súčasnosti 50 moderných detských ihrísk, štyri z nich budú dokončené do konca októbra. Pre agentúru SITA to uviedol hovorca mestskej časti Ľubomír Andrassy.

Nové bezpečné ihriská sú výsledkom trojročného projektu mestskej časti, na ktorom sa podieľali rodičia aj občianske združenia. Do tohtoročnej III. etapy revitalizácie ihrísk bolo zaradených 17 lokalít a z petržalského verejného rozpočtu bolo na ich obnovu vynaložených viac ako 270-tisíc eur. Detské ihriská vďaka ojedinelému projektu v slovenskej samospráve získali nielen nové, bezpečné hracie prvky, pieskovisko či oplotenie, ale sú na nich osadené aj moderné sedacie dosky, lavičky a odpadkové koše.

Zoznam ihrísk určených pre modernizáciu vytvorila samospráva na základe záverov internetovej diskusie, do ktorej sa na jeseň v roku 2007 zapojila takmer stovka Petržalčanov. Mestská časť na základe aktuálnych podnetov zvažuje, že v roku 2011 rozšíri počet detských plôch o ihrisko v lokalite Kopčany. V záujme efektívneho využívania verejných financií úrad pri realizácii projektu otvorene spolupracoval s neziskovým sektorom a jednotlivcami, ktorí sa priamo podieľali na obnove ihrísk. Samospráva predpokladá, že spolupráca s rodičmi sa premietne aj do ďalšieho obdobia. Pôjde napríklad o ich zapojenie do prevádzky, využitia ihriska či udržiavania čistoty v jeho okolí. V budúcom roku by mala mestská časť vynaložiť približne 100-tisíc eur na revíziu hracích prvkov, kosenie trávy či bežnú údržbu ihrísk.

Pravidlá využívania obnovených ihrísk stanovuje záväzné nariadenie a návštevný poriadok. Poriadok definuje základný okruh pravidiel správania sa návštevníkov, pričom na každom ihrisku platí prísny zákaz fajčenia, konzumácie alkoholických nápojov, do priestoru ihrísk sa nesmú vodiť domáce zvieratá (pes, mačka) či nosiť ostré predmety, nádoby zo skla. Osoba, ktorá poruší záväzné pravidlá môže byť sankcionovaná do výšky 33 eur. Zásady prevádzky obnovených verejných detských ihrísk prikazujú prevádzkovateľovi (Miestny podnik verejnoprospešných služieb Petržalka) vykonávať pravidelnú údržbu plôch – kosenie trávy, prehrabávanie pieskoviska, dočisťovanie ihriska. Okrem toho prevádzkový denník obsahuje údaje o výsledkoch pravidelných kontrol technického stavu jednotlivých hracích prvkov.

(sita)

Páčil sa vám článok?