Petržalka zateplí strechy aj ďalším objektom

4.10.2010
0
Páčil sa vám článok?

Nové strechy by mali dostať aj ďalšie školské objekty v bratislavskej Petržalke. Mestskej časti sa totiž podarilo ušetriť okolo 350-tisíc eur z úveru, ktorý si zobrala na výmenu okien a zateplenie striech.

Za päť miliónov eur naplánovala vymeniť okná na všetkých materských a základných školách, výmena striech sa týkala len vybraných objektov. Dodávateľov jednotlivých prác vyberala ako prvá z bratislavských miestnych samospráv elektronickými aukciami, takže ušetrila značné peniaze. Miestni poslanci rozhodli, že z ušetrenej sumy sa vyčlení 120-tisíc eur na opravu striech na materských školách na Lietavskej a Pifflovej ulici a na Základnej škole Budatínska.

Okrem toho pôjde okolo 230-tisíc eur na Dom kultúry Zrkadlový háj. Peniaze sa použijú na projektovú dokumentáciu ako aj na výmenu okien a zateplenie strechy objektu. Tým by sa podľa starostu Milana Ftáčnika začal riešiť konečne problém, s ktorým samospráva nevie pohnúť štyri roky. Problémom sú staré železné okná, úniky tepla a zatekanie do budovy. Peniaze na opravu budovy mestská časť nemá, nemôže však získať ani peniaze z EÚ. Pomôcť by tak teraz mohli financie z nevyčerpaného úveru. Ak samospráva aj na týchto prácach ušetrí, peniaze z nevyčerpaného úveru by sa mali použiť podľa rozhodnutia miestneho parlamentu aj na výmenu okien na prístavbách základných škôl.

Mestská časť si na každú stavbu na základe zmluvy ponechala päť percent ako zádržné. Ak bude musieť počas piatich rokov, kedy bude trvať garancia na dielo, uplatňovať reklamáciu, siahne na pre havarijnú, resp. reklamačnú opravu na zádržné. Samospráva tak nebude musieť siahať na vlastné financie. Ak bude ale všetko v poriadku a reklamácie si mestská časť uplatňovať nebude musieť, vyplatí sa zádržné ako dodatok k cene, ktorá bola dohodnutá na základe elektronickej aukcie.

(sita)

Páčil sa vám článok?