Tvoriť rozpočet by mali aj občania, myslí si Ftáčnik

1.10.2010
0
Páčil sa vám článok?

Na priamej tvorbe aspoň časti rozpočtu mesta Bratislavy by sa mali podieľať aj občania. Na dnešnom brífingu po odovzdaní petičných hárkov a kandidačnej listiny to uviedol kandidát na primátora Milan Ftáčnik (nezávislý, s podporou SMER-SD). Ide podľa neho o jeden zo "zásadných a závažných" z podnetov od obyvateľov, ktoré získal pri zbieraní podpisov pre kandidatúru ako nezávislého kandidáta a pri osobnom stretávaní sa s občanmi.

 "Peniaze sú kľúčová otázka komunálnej politiky, každej politiky," povedal Ftáčnik. Hovorí o tzv. participatívnom rozpočte, ktorý funguje v niektorých štátoch Latinskej Ameriky či vo veľkých európskych mestách ako napríklad Berlín, Rím, Hamburg či Hanover.

V praxi to funguje tak, že zástupcovia občanov priamo rozhodujú, kam by malo dať mesto časť svojich financií. Existujú metodiky a manuály, ako sa to robí a ako to funguje. Hlasovaním títo občania určia, kam by sa mali peniaze investovať, pričom ich návrhy môžu byť diametrálne odlišné, ako majú poslanci. Na otázku, o akej časti by mohli občania rozhodovať, Ftáčnik povedal, že zo začiatku by to mohlo byť jedno percento mestského rozpočtu. Mesto podľa neho hospodári s okolo 220 mil. eur, takže občania by mohli rozdeľovať okolo 2,2 mil. eur. Nevylučuje, že balík verejných peňazí by sa mohol časom zvýšiť.

Prvým krokom je však podľa Ftáčnika deklarovať, že to mesto s takouto spoluprácou občanov myslí vážne a povie, že ich chce počúvať. Návrhy občanov by mali byť reprezentatívnymi odporúčaniami, ktoré bude mesto rešpektovať. Rozpočet podľa zákona schvaľuje mesto, teda mestské zastupiteľstvo. Na druhej strane však Ftáčnik priznáva, že začiatok môže byť ťažký, keďže súčasné vedenie mesta zanecháva budúcemu vedeniu nemalú "sekeru".

Do volebného programu, ktorý by mal prezentovať na budúci týždeň, chce zaradiť aj ďalšie dva výrazné podnety od občanov. Ide o cyklistickú dopravu, teda vytváranie podmienok, aby občania mohli využívať vo väčšej miere bycikle a nie autá. Značnú pozornosť chce venovať aj vytváraniu jaslí, keďže tento segment z verejných služieb vypadol. V niektorých mestských častiach sa podarilo jasle nie na komerčnej báze zachovať, občania by však privítali, keby ich bolo viac. Nejde však o jediné podnety a návrhy od občanov, tých počas štvormesačnej kampane Hovorme spolu o Bratislave prišlo okolo 500. Krédom Ftáčnika je diskusia, teda vťahovanie občanov do rozhodovania o meste. Komunikáciu a stretnutia s občanmi, ktoré predchádzali tvorbe volebného programu, berie ako záväzok. "Som zaviazaný v prvom rade občanom a nie politickým stranám," dodal Ftáčnik.

Komunálne voľby sa konajú 27. novembra. Doteraz svoj záujem o kreslo bratislavského primátora verejne oznámil úradujúci starosta Petržalky Milan Ftáčnik, ktorý kandiduje ako nezávislý s podporou strany Smer-SD, kandidátka stredopravej koalície SDKÚ-DS, SaS, KDH, Most-Híd a OKS Magdaléna Vášáryová a občiansky aktivista a podnikateľ Alojz Hlina. Kandidáti majú čas podať kandidátku do nedele 3. októbra do 24:00 h.

(sita)

Páčil sa vám článok?