Za neodhrnuté chodníky už pokuty nebudú

22.9.2010
0
Páčil sa vám článok?

Miestne zastupiteľstvo mestskej časti Staré Mesto prijalo všeobecne záväzné nariadene o dodržiavaní čistoty a poriadku na území mestskej časti.

Na návrh poslancov Mariána Procházku a Radoslava Števčíka z neho vypustili ustanovenie o povinnosti vlastníkov nehnuteľností čistiť aj priľahlé obecné chodníky. Obaja sa totiž už dlhšie usilujú o zmenu cestného zákona, ktorý ukladá povinnosť vlastníkom nehnuteľností starať sa aj o čistotu priľahlých obecných chodníkov, čo považujú za protiústavné.

V praxi to znamená, že Staromešťania už nebudú môcť byť pokutovaní, ak neočistia chodník, či v zime z neho včas neodhrnú sneh. Pokuty za neodhrnutý sneh dávala mestská polícia. Keďže však cestný zákon stále platí, na vlastníkoch priľahlých nehnuteľností zostáva zodpovednosť za schodnosť chodníkov, aj za škody, ktoré by vznikli v dôsledku znečistenia, poľadovice alebo snehu.

Rovnaký problém v Českej republike pred dvoma rokmi vyriešili zmenou cestného zákona, keď povinnosť zabezpečiť schodnosť chodníkov prešla na obce ako ich majiteľov.

(brn)

Páčil sa vám článok?