Nový územný plán mesta je už pripravený

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

O novom územnom pláne mesta, ktorého návrh by 6. júla mali prerokovať poslanci mestského zastupiteľstva, sme sa pozhovárali s riaditeľom magistrátnej sekcie pre územné programy mesta Ivanom MACKOM.

- V týchto dňoch sa završuje deväťročná príprava najdôležitejšieho územno-plánovacieho dokumentu - nového územného plánu mesta Bratislavy. Návrh územného plánu, o ktorom budú rokovať poslanci mestského zastupiteľstva, je záverečnou etapou prípravy nového územného plánu, všetky zainteresované zložky i občania mali možnosť sa k nemu vyjadriť. Je predpoklad, že ak poslanci mestského zastupiteľstva návrh schvália, nový územný plán nadobudne účinnosť od 1. septembra.

Prečo bolo potrebné vypracovať nový územný plán?

- Jeho prijatie je potrebné vzhľadom na zásadné spoločensko-politické zmeny po roku 1989. Starý územný plán napriek prijatým zmenám a doplnkom už nezohľadňoval rozvoj Bratislavy a zmenu jej postavenia, ku ktorej došlo tým, že sa stala nielen hlavným mestom, ale aj súčasťou stredoeurópskeho regiónu, keďže sa fakticky zmazali hranice s Rakúskom.

Čím sa odlišuje nový územný plán od starého?

- To, čo bolo dobré v starom územnom pláne, ostáva zachované aj v novom. Rozdiel je v tom, že nový územný plán obsahuje nové rozvojové lokality, ktoré sú situované prevažne v okrajových častiach mesta. Samozrejme, nerieši len tieto rozvojové lokality, ale aj ostatné územia v meste. Sú v ňom doplnené a dopracované jednotlivé systémy dopravy, zohľadnené sú nové nároky na potreby bývania a ostatných funkčných systémov potrebných pre harmonický život mesta. Veľkým impulzom bola zmena režimu štátnej hranice s Rakúskou republikou, ktorá vytvára úplne nové podmienky na rozvoj tzv. štvrtého kvadrantu - územia na petržalskej strane, ktoré bolo za socializmu zablokované. Preto sú v novom územnom pláne naznačené aj určité cezhraničné a regionálne väzby a súvislosti.


Zhováral sa Juraj Handzo
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?