Psov v Petržalke je za tri roky dvakrát viac

25.6.2010
0
Páčil sa vám článok?

Miestny úrad eviduje 4892 Petržalčanov, ktorí vlastnia psa staršieho ako šesť mesiacov. Samospráva zaznamenala v posledných troch rokoch viac ako 50-percentný nárast prihlásených psov - v roku 2008 bolo v evidencii zapísaných len 3225 majiteľov.

“Verejný rozpočet sa vďaka príjmom z dane za psa vlani zvýšil o 158 000 eur, dve tretiny týchto zdrojov sa použili na čistenie verejných priestranstiev od psích výkalov. Nárast prihlásených majiteľov psov súvisí nielen s cielenou informačnou kampaňou miestnej samosprávy o pravidlách, podmienkach držania psov, ale taktiež pravidelnými kontrolami dodržiavania záväzných pravidiel,” informoval hovorca samosprávy mestskej časti Ľubomír Andrassy.

Do kontrol sú zapojení príslušníci mestskej polície a štyria inšpektori verejného poriadku. “Mestskí policajti majú k dispozícii osobný počítač s aktualizovanou databázou majiteľov. Vďaka tomu môžu kontrolovať, či je pes prihlásený na miestnom úrade, či si jeho majiteľ plní svoju zákonnú povinnosť, platí daň,” dodal Ľubomír Andrassy. Sedem petržalských lokalít pre voľný pohyb psov: Zadunajská cesta (Gymnázium Mercury), Bosákova (nadjazd na Starý most), Jantárová cesta (Chorvátske rameno), Topoľčianska (ÚLK Oáza), Gessayova-Osuského (Chorvátske rameno), Antolská (oproti nemocnici), Betliarska (Chorvátske rameno).

(mm)

Páčil sa vám článok?