Nechcú zmeniť územný plán na Kutlíkovej

23.6.2010
0
Páčil sa vám článok?

Dotknutí občania z okolia Kutlíkovej ulice v bratislavskej Petržalke vyzývajú mestských poslancov, aby neschválili zmenu územného plánu v tejto lokalite. Tá by mala byť predmetom ich rokovania na zasadnutí zastupiteľstva vo štvrtok na budúci týždeň, uviedla členka petičného výboru Slavomíra Salajová.

Navrhovaná zmena v rámci zmien a doplnkov územného plánu totiž mení stabilizované územie, na ktorom je aj časť lužného lesa, na rozvojové územie. Má ísť o územie blízko dostihovej dráhy, cyklistickej hrádze či jazera Malý Draždiak.

"Les by tak mohol byť poškodený, ak nie zničený," myslí si Salajová. Prípadné schválenie zmeny by tu totiž umožnilo postaviť podľa Salajovej tri objekty. Podľa investičného zámeru by malo ísť o osemposchodovú obytnú budovu, päťposchodovú administratívnu budovu a dvojpodlažnú prevádzkovú budovu. Zmena územného plánu by pritom podľa nej povolila aj väčšiu zástavbu a menší koeficient zelene.

Petičiari chcú podľa Salajovej upozorniť mestských poslancov aj na "viacero netransparentných krokov", ktoré v minulosti sprevádzali predaj mestských pozemkov. Jedným z nich má byť aj fakt, že pozemky sa predávali na základe úplne iného investičného zámeru. Podľa Salajovej malo ísť pôvodne len o jednu budovu s 24 bytmi, čiže so zachovaním charakteru územia sa počítalo. Zmenu svojho zámeru mal investor následne odôvodniť prehodnotením ekonomického dôvodu.

Občianska iniciatíva Proti zmene územného plánu na Kutlíkovej ulici ale upozorňuje aj na to, že pozemky sa v apríli 2008 mali predať osobe, ktorá bola zároveň hlavným manažérom mesta pre urbanistickú štúdiu lesoparku Draždiak Ten pritom bezprostredne susedí s predanými pozemkami. Dôvodom petície je aj priamy predaj pozemkov, teda bez verejne súťaže, iniciatíva má aj pochybnosti o reálnej cene predaných pozemkov.

Proti navrhovanej zmene územného plánu spísali dotknutí občania, ktorí majú navyše na týchto pozemkoch vecné bremeno, petíciu. Magistrát vraj petícii nevyhovel. "Máme za to, že informácie a podklady pre poslancov k predaju pozemkov a rovnako aj k zmene územného plánu na Kutlíkovej ulici neobsahujú všetky a pravdivé informácie, ktoré umožnia poslancom rozhodnúť sa na základe skutočného stavu," myslí si Salajová.

Podľa nej chce preto iniciatíva v tejto súvislosti osloviť každého mestského poslanca. Ak by zmena územného plánu v mestskom parlamente prešla, iniciatíva je pripravená zbierať pod petíciu ďalšie podpisy. Iniciatíva taktiež požaduje prešetrenie "vhodnosti a zákonnosti" predaja pozemkov.

Agentúre SITA sa zatiaľ stanovisko investora získať nepodarilo, požiada však o vyjadrenie aj hlavné mesto.

(sita)

Páčil sa vám článok?