Občania môžu sledovať priebeh projektových aktivít

22.6.2010
0
Páčil sa vám článok?

Obyvatelia bratislavskej Petržalky môžu sledovať priebeh rozhodovania o všetkých pripravovaných stavebných a projektových aktivitách na území mestskej časti, potvrdil hovorca mestskej časti Ľubomír Andrassy.

Petržalka totiž začala zverejňovať informácie nad rámec zákona o slobodnom prístupe k informáciám. Občania tak môžu sledovať napríklad priebeh investičného zámeru pretvorenia územia medzi dvoma vodnými plochami Veľký a Malý Draždiak na mestský park s časťami pôvodného lesoparku či výstavby Centra vedy, výskumu a medzinárodnej spolupráce Ekonomickej univerzity v Bratislave, ktorá bude slúžiť na rôzne formy výučby a výskum v oblasti ekonómie a manažmentu.

Podľa Andrassyho je dnes na oficiálnej internetovej stránke mestskej časti možné nájsť zoznam uzavretých zmlúv a faktúr, prehľad poskytnutých finančných dotácií či priebeh verejných súťaží a obstarávaní. Od januára do marca tohto roku bolo vystavených 372 faktúr, pričom mestská časť uhradila 567 823 eur. Od januára do apríla uzavrela Petržalka 203 zmlúv.

Okrem toho môžu Petržalčania získať podrobné informácie o rozhodovaní miestneho úradu aj využitím zákona o slobodnom prístupe k informáciám. Žiadosti je možné podať poštou, elektronicky, faxom ale aj osobne, priamo v podateľni miestneho úradu, respektíve na príslušnom odbornom oddelení.

"V roku 2009 stúpol oproti roku 2008 počet žiadostí o sprístupnenie informácií o tretinu," uviedol Andrassy. Miestny úrad zaevidoval v roku 2009 celkom 78 žiadostí, pričom v roku 2008 to bolo 58 žiadostí. Takmer polovica podaní smerovala do oblasti územného rozvoja, stavebného konania (zápisy zo zasadnutia komisie, dokumenty z územného a stavebného konania, rozhodnutia o udelení pokuty).

Všetky zaevidované žiadosti boli vybavené v súlade so zákonom, pričom v ôsmich prípadoch bolo vydané rozhodnutie o nesprístupnení informácie. Išlo o prípady, kedy petržalský úrad nemal požadované informácie k dispozícii. Tri žiadosti boli odstúpené na riešenie vecne príslušnej inštitúcii – bratislavskému magistrátu či inej mestskej časti.

(sita)

Páčil sa vám článok?