Petržalka eviduje takmer 4900 psov

17.6.2010
0
Páčil sa vám článok?

Miestny úrad v bratislavskej Petržalke eviduje v súčasnosti takmer 4 900 psov starších ako šesť mesiacov. Za posledné tri roky je to pritom nárast prihlásených psov o viac ako 50 percent. Na porovnanie, v roku 2008 bolo v centrálnej miestnej evidencii zapísaných viac ako 3 220 majiteľov psov.

Rozpočet mestskej časti sa aj na základe dane za psa zvýšil v minulom roku o 158-tisíc eur. Z tejto sumy boli pritom dve tretiny použité na čistenie verejných priestranstiev od psích výkalov. Majitelia psov majú pritom k dispozícii sedem lokalít pre voľný výbeh svojich štvornohých miláčikov a viac ako 200 košov na psie exkrementy. Tie sú vyprázdňované minimálne štyrikrát týždenne, a to v pondelok, stredu, piatok a sobotu, informoval hovorca mestskej časti Ľubomír Andrassy.

Od apríla tohto roka platí novela zákona o podmienkach držania psov, ktorá sprísňuje niektoré povinnosti pre ich majiteľov. Významnou zmenou je podľa Andrassyho povinnosť pre držiteľa mať psa neustále na vôdzke, pričom jeho voľný pohyb je povolený len vo vyznačenom priestore. Samospráva svojim záväzným nariadením zároveň definuje miesta, kde je vodenie psa úplne vylúčené.

Prísny zákaz vodenia psa je napríklad do areálov detských ihrísk a pieskovísk, škôl a školských dvorov či zdravotných zariadení. Zakázaný je tiež vstup psa do vodnej plochy jazera Veľký Draždiak. Novela zákona zároveň zvýšila pokuty za neodstránenie výkalov z verejného priestranstva, sankcia môže byť do 65 eur. Pokuta hrozí majiteľovi psa aj za jeho neprihlásenie do evidencie, suma sa môže vyšplhať na 165 eur.

Voľný výbeh psov je povolený na Zadunajskej ulici (gymnáziu Mercury), na Bosákovej (nadjazd na Starý most), Jantárovej ceste (Chorvátske rameno), Topoľčianskej (ÚLK Oáza), Gessayovej–Osuského (Chorvátske rameno), na Antolskej (oproti nemocnici) a Betliarskej (Chorvátske rameno).

(sita)

Páčil sa vám článok?