Pre občanov chcú vytvoriť bezbariérový úrad

10.6.2010
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavská Petržalka chce pre svojich občanov vytvoriť tzv. bezbariérový úrad. V praxi by to malo znamenať, že občania by si mohli čo najviac úradných povinností vybaviť elektronicky, teda prostredníctvom internetu. Zákonné povinnosti by si teda vybavili z domu alebo z práce a nemuseli by chodiť zakaždým na úrad.

Informáciu poskytol hovorca mestskej časti Ľubomír Andrassy. Takto by si mohli Pertržalčania napríklad vybaviť daň za psa či prechodný pobyt, podať rôzne žiadosti či ohlásiť podujatie alebo demonštráciu. Cieľom samosprávy je tiež podľa Andrassyho digitálne zastupiteľstvo. To znamená, že všetky materiály, ale aj rozhodnutia miestnych poslancov by boli v elektronickej podobe. Tým by úrad šetril napríklad papier či toner.

Rozvoj informačných systémov je jedným z cieľov súčasnej samosprávy. Mestská časť však na takýto projekt nemá podľa hovorcu ani peniaze, ani potrebné kapacity. Samospráva preto hľadá partnera na spoluprácu pri realizácii projektu.

Návrhy na vytvorenie takéhoto partnerstva môžu záujemcovia predkladať do podateľne miestneho úradu do 30. júna, bližšie informácie sú uverejnené na oficiálnej internetovej stránke mestskej časti www.petrzalka.sk, v časti Oznamy. Samospráva pritom uprednostní také partnerstvo, ktoré bude mať čo najmenší dopad na výdavky rozpočtu mestskej časti.

(sita)

Páčil sa vám článok?