Račianska kúria sa zatiaľ predávať nebude

25.5.2010
0
Páčil sa vám článok?

Starosta bratislavskej Rače Ján Zvonár (Smer-SD) stiahol z programu miestneho zastupiteľstva návrh na odsúhlasenie zámeru na predaj historickej budovy Račianskej kúrie na Námestia A. Hlinku. Urobil tak na výzvu poslanca mestského zastupiteľstva Petra Pilinského.

Podľa Pilinského nebol návrh riadne prerokovaný v poradných komisiách, ani v rade mestskej časti a na programe zastupiteľstva sa objavil náhle. Zvonár nazval Pilinského klamárom a obvinil ho zo zavádzania. Podľa Zvonára bol návrh predaja Račianskej kúrie prerokovaný v komisii aj v rade.

K starostovi sa pridal aj poslanec Ľubomír Krampl, podľa ktorého mohla byť Račianska kúria už dávno predaná, pretože budova je v devastovanom stave. „Tento objekt nebol nikdy určený medzi objekty, ktorých sa má Rača zbavovať, mal sa maximálne dlhodobo prenajať,“ uviedol Pilinský.

Budova patrí medzi najstaršie nehnuteľnosti v Rači a v minulosti bola vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku – Mestský palác. Časť poslancov iniciovalo petíciu proti výpredaju račianskeho majetku, pod ktorú sa za dva dni podpísalo viac ako 150 obyvateľov Rače. Iniciátori petície navrhujú, aby v tomto jedinečnom priestore bola znovu obnovená račianska vinohradnícka tradícia, spojená s ochutnávkou vína, vinárskym múzeom, ukážkami dorábania vína a pod. Takýmto spôsobom by sa mohol v Rači opäť oživiť turizmus.

(sita)

Páčil sa vám článok?