Ftáčnik: Územné plány môže obstarávať aj mesto

17.5.2010
0
Páčil sa vám článok?

Chýbajúce územné plány zón (ÚPZ) by mohlo obstarávať aj mesto Bratislava, uviedol petržalský starosta Milan Ftáčnik. Práve územné plány zón sú spolu s územným plánom mesta podľa starostu silným nástrojom samosprávy na regulovanie územia a zabránenie často kritizovanej chaotickej výstavbe.

Pritom územné plány zón detailnejšie a lepšie regulujú dané územie a mohli by pomôcť aj pri predaji pozemkov investorom. V budúcnosti by sa tak nemuselo stať, že na nejakom pozemku vyrastie niečo, proti čomu sa budú občania búriť a spisovať petície.

"Ak územný plán nie je dostatočnou reguláciou, pozemky by sa nemali predávať. Najmä v lukratívnych častiach mesta, kde hrozí, že vyrastie 30-poschodová budova a zničí všetko, čo je na okolí z hľadiska panorámy," povedal Ftáčnik.

Starosta je presvedčený, že v tejto oblasti by malo mesto a mestské časti spolupracovať. Ak mestská časť nemá dostatok finančných prostriedkov na obstaranie územného plánu zóny, na rad by malo prísť mesto, najmä v lukratívnych častiach mesta. Ftáčnik totiž upozorňuje, že obstaranie územného plánu zóny nie je ani krátka, ani lacná záležitosť. Bežný termín obstarania je rok prípadne rok a pol. Jeho cena sa v priemere pohybuje okolo 30 až 45-tisíc eur.

Okrem toho je podľa stavebného zákona nevyhnutné osloviť aj dotknutých občanov z danej lokality. "Nemôžeme niekomu nadiktovať, že tu bude to a tu zase tamto," konštatoval Ftáčnik. Hlavné mesto obstaralo zatiaľ jeden územný plán zóny pre celomestské centrum na dunajskom brehu v Petržalke, nie však v tomto volebnom období.

Petržalská samospráva sa pokúšala za tieto štyri roky obstarať tri územné plány zón pre kľúčové časti. Zatiaľ sa jej to nepodarilo. Obstarávanie bolo nutné pozastaviť, pretože mesto tri roky nevedelo vyriešiť trasovanie plánovaného nosného dopravného systému.

V neposlednom rade by malo mesto podľa Ftáčnika najprv pozemky developerom prenajímať s možnosťou ich odkúpenia v budúcnosti, nie ich okamžite predať. V opačnom prípade totiž samospráva stráca jeden z ďalších nástrojov na regulovanie výstavby.

(sita)

Páčil sa vám článok?