Mesto prenajalo garáž za rekordných 3819 €

5.5.2010
0
Páčil sa vám článok?

Ľudia z Ulice Marie C. Sklodowskej v Ovsišti nás upozornili na čudné okolnosti verejnej obchodnej súťaže na prenájom garáže na ich ulici v dome číslo 31-37. Víťaz súťaže za ročný prenájom ponúkol rekordnú sumu - 201 € za štvorcový meter. Keďže garáž má 19 štvorcov, ročne je za ňu ochotný zaplatiť 3819 €!

Súťaž na prenájom garáže vyhlásilo hlavné mesto Bratislava 25. januára 2010. Účelom nájmu bolo garážovanie osobného motorového vozidla s podmienkou, že minimálna výška nájomného bola 20 € za štvorcový meter a rok pre občanov a 25 € pre podnikateľov alebo právnickú osobu. Informácia o súťaži bola zverejnená na internej informačnej tabuli magistrátu (nástenke), na webstránke mesta a v novinách Bratislavský kuriér.

Do súťaže sa prihlásili traja záujemcovia - jeden z Ulice M. C. Sklodowskej 33, druhý z neďalekej Medveďovej 14 a tretí z Budatínskej ulice 7, ktorá je na opačnom konci Petržalky. Prvého zo súťaže vyradili, pretože nepredložil „overené čestné vyhlásenie, že nemá záväzky voči príslušnému daňovému úradu, Sociálnej poisťovni, ktorejkoľvek zdravotnej poisťovni, nie je v likvidácii ani v konkurze, ani že proti nemu nie je vedené žiadne exekučné konanie“. Prečo musí byť čestné vyhlásenie „overené“ tušia asi len na magistráte. Keď je raz niečo „čestné“, overenie u notára mu na čestnosti nepridá. Podmienky súťaže boli jasné, takže záujemca išiel z kola von.

V hre zostali dvaja, pričom obaja splnili podmienky súťaže a tak rozhodovala ponúkaná cena. Záujemca z Medveďovej ulice ponúkal ročný prenájom 25 € za štvorcový meter, čo je obvyklá cena nájmu v tejto lokalite. Záujemca z opačného konca Petržalky však túto ponuku prebil osemnásobne - ponúkol neuveriteľných 201 € za štvorcový meter!

Výberová komisia zložená z poslancov a úradníkov magistrátu mala teda ľahké rozhodovanie. Víťazom verejnej obchodnej súťaže na prenájom garáže na Ulici M. C. Sklodowskej 31-37 sa stal záujemca z Budatínskej ulice, ktorý bol ochotný za garáž zaplatiť ročne 3819 €. Teda podstatne viac, ako stojí ročný prenájom parkovacieho miesta v podzemnej Garáži Opera v centre Starého Mesta (2676 €). Nikomu z členov výberovej komisie to zrejme nebolo podozrivé - všetci hlasovali za víťaza.

Tento obrovský rozdiel oboch ponúk oprávnene vyvoláva dojem, že tu o prenájom garáže vôbec nejde. „Za tie peniaze by si to určite nikto z nášho domu neprenajal. Najmä ak ostatné garáže si vlastníci bytov už dávno odkúpili,“ uviedol jeden z obyvateľov domu na Ulici M. C. Sklodowskej. Domnieva sa, že išlo o špekuláciu, ako ľahko a lacno kúpiť obecnú garáž.

Nájomca bytu či nebytového priestoru má totiž právo požiadať obec o jeho odkúpenie. Či sa tak stane aj v prípade tejto garáže, ukáže čas. Mesto by však určite nemalo predávať. Trhová cena garáží v Ovsišti sa pohybuje okolo 12 000 €, čo je len trojnásobok ročného prenájmu, ktorý mesto tak úspešne vysúťažilo.

VYHRAL PRENÁJOM, CHCEL VŠAK KUPOVAŤ
So špekulatívnymi ponukami vo verejných obchodných súťažiach majú čerstvú skúsenosť v Starom Meste. Na jeseň 2009 vyhlásila mestská časť súťaž na prenájom nebytového priestoru na Krížnej ulici 38 (bývalé mäsiarstvo). Najvyššia ponuka znela na 305 € za štvorcový meter ročne, víťaz však mal záujem o kúpu. Keď mu to nevyšlo, od prenájmu odstúpil. 

Celkovo za ročný prenájom ponúkol víťaz súťaže 44 340 €. Krátko po podpise nájomnej zmluvy požiadal o odkúpenie nebytových priestorov za 159 991 €, čo je vyše 3,5-násobok ročného nájmu. Väčšina poslancov miestneho zastupiteľstva návrh na predaj nebytového priestoru na aprílovom zasadnutí schválila. Nepomer predajnej a nájomnej ceny sa však nepozdával starostovi mestskej časti Andrejovi Petrekovi, ktorý využil svoje právo a uznesenie zastupiteľstva o predaji nepodpísal. Záujemca následne stratil záujem o kúpu aj o prenájom tohto nebytového priestoru. Mestská časť preto vyhlásila novú verejnú obchodnú súťaž na jeho prenájom.

Marián Brezňanský
FOTO - autor

Páčil sa vám článok?