Devín chce zakázať pitie na verejnosti

8.4.2010
0
Páčil sa vám článok?

Samospráva Devína chce nové záväzné nariadenie o dodržiavaní čistoty a poriadku v mestskej časti rozšíriť o ustanovenia o starostlivosti o verejný poriadok, ale aj o starostlivosť o verejnú zeleň.

Staré nariadenie sa totiž nedoplnilo už od roku 1991. Nový návrh všeobecne záväzného nariadenia chcú miestni poslanci rozšíriť aj o ustanovenia týkajúce sa starostlivosť o zeleň. Novinkou je zákaz konzumácie alkoholických nápojov na ulici a obmedziť sa má aj kosenie mechanizmami.

Zharmonizované majú byť aj niektoré sporné ustanovenia s platnými zákonmi, napríklad povinnosť udržiavať chodníky bez nečistôt a snehu. V zastavanom území mestskej časti sa okrem výnimiek zavádza zákaz požívania alkoholických nápojov. Kosiť elektrickou alebo motorovou kosačkou sa bude môcť len v určité hodiny a len počas pracovných dní a v sobotu.

Zákaz požívania alkoholických nápojov sa nevzťahuje na povolené zaujatie verejného priestranstva formou terás, respektíve obdobných zariadení poskytujúcich občerstvenie, reštauračné alebo pohostinské služby či na podujatia organizované Devínom s vopred udeleným súhlasom mestskej časti.

V záujme ochrany verejnej zelene sa napríklad plánuje zakázať jazdiť, zastaviť a stáť motorovými či nemotorovými vozidlami na zeleni, znečisťovať plochy zelene, zakladať ohne, stanovať a táboriť mimo vyhradených miest.

Samospráva si chce dať pozor aj na nedisciplinovaných ľudí, ktorí vylievajú odpad z domácností do vody, prípadne tuhý odpad nechávajú blízko brehov a pri zvýšenom toku ho tak berie voda. Rovnako si plánuje posvietiť aj na tých, ktorí vypúšťajú do vody zdravotne škodlivé, alebo inak nebezpečné tekutiny, akými sú napríklad oleje, pohonné látky, žieraviny a iné tekutiny).

(rob, brn)

Páčil sa vám článok?