V Petržalke nárast žiadateľov o sociálnu pomoc

10.2.2010
0
Páčil sa vám článok?

Petržalská samospráva zaznamenala v minulom roku nárast žiadostí o sociálnu pomoc, informoval o tom tlačový tajomník mestskej časti Ľubomír Andrassy.

Najčastejšie sa so žiadosťou o poskytnutie nenávratnej finančnej výpomoci pre zlú sociálnu situáciu obracajú osamelí občania, invalidi a seniori. V tejto kategórii zaznamenal miestny úrad nárast počtu žiadostí o 38% oproti roku 2008. O 27% sa zvýšil aj počet rodín v sociálnej núdzi, ktoré žiadajú o podporu. Zvýšená miera nezamestnanosti spôsobila tiež 19-percentný nárast počtu priznaných štátnych dotácií pre deti, ktoré sú viazané na zabezpečenie školskej stravy. Zistenia vyplývajú zo sociálneho monitoringu, ktorý robí miestny úrad v pravidelných štvrťročných intervaloch.

V tomto roku vyčlenila z rozpočtu petržalská samospráva na realizáciu sociálnych projektov 1,1 mil. eur, uvádza Andrassy. Najväčšia suma - 870 tisíc eur, je určená na podporu činnosti Strediska sociálnych služieb, ktoré poskytuje celoročné opatrovateľské služby a odborné činnosti pre zdravotné hendikepovaných občanov, ale aj osamelých seniorov či slobodné matky s deťmi.

O jednorazový nenávratný finančný príspevok viazaný na pomoc v hmotnej núdzi sa môže uchádzať každý občan, ktorý má trvalý pobyt v mestskej časti Petržalka. Osobnú žiadosť musí žiadateľ doručiť oddeleniu sociálnych vecí petržalského miestneho úradu. Samospráva poskytuje jednorazovú ročnú dávku od 30 až 160 eur.

(sita)

Páčil sa vám článok?