Odpustiť daň za kostoly mesto nemôže

4.10.2006
0
Páčil sa vám článok?

Platiť daň z nehnuteľnosti sa musí aj za kostoly. Pre niektoré farnosti je to značná záťaž. Napríklad Kostol Najsvätejšej trojice v Starom Meste má zaplatiť vyše 60-tisíc korún, ktoré však farnosť nemá a tak sa na zaplatenie dane musia zozbierať farníci.

Zaujímali sme sa, či mesto môže niečo v tomto smere urobiť - znížiť výšku daní, resp. ju odpustiť, alebo vyjsť farnostiam v ústrety iným spôsobom.

Ako nám povedal bratislavský primátor Andrej Ďurkovský, pri tvorbe všeobecne záväzného nariadenia o dani z nehnuteľností na rok 2006 boli vzaté do úvahy požiadavky cirkví, ako i laických veriacich a v paragrafe 8, odsek 4, písmeno a) bolo poskytnuté zníženie dane z nehnuteľností vo výške 50 percent na stavby alebo ich časti vyhradené na vykonávanie náboženských („cirkevných“) obradov.

„Súčasné znenie zákona o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady neumožňuje riešiť tvrdosť zákona v individuálnych prípadoch,“ uviedol A. Ďurkovský, podľa ktorého takéto ustanovenie obsahoval zákon o dani z nehnuteľností do roku 2004.

(juh)

Páčil sa vám článok?