V Petržalke nefunguje občianska poradňa

5.1.2010
0
Páčil sa vám článok?

Obyvatelia bratislavskej Petržalky nemôžu od začiatku tohto roka využívať bezplatné služby Občianskej poradne Petržalka, otvorená nie je ani Kancelária verejného ochrancu práv. Ide o dôsledok súčasnej krízy, obe inštitúcie museli pre finančné dôvody výrazne obmedziť lokálne a regionálne kancelárie.

Informáciu poskytol hovorca mestskej časti Ľubomír Andrassy. Režim šetrenia sa netýka poradne zdravia sídliacej na Osuského ulici a mediačnej poradne na miestnom úrade na Kutlíkovej ulici.

"Miestny úrad bude v roku 2010 spolupracovať s celoslovenskou Kanceláriou verejného ochrancu práv pri organizovaní neformálnych prednášok, stretnutí s obyvateľmi či študentmi základných a stredných škôl," uviedol Andrassy. Občania, ktorí majú pri riešení problémov záujem o priame stretnutie s ombudsmanom, môžu navštíviť jeho bratislavskú kanceláriu na Nevädzovej 5 každý pracovný deň od 8:00 do 16:00.

Petržalská Kancelária verejného ochrancu práv vznikla začiatkom roka 2007 na základe dohody o spolupráci medzi miestnou samosprávou a ombudsmanom Pavlom Kandráčom. Odborní pracovníci kancelárie počas troch rokov riešili podnety od viac ako 400 občanov. Sťažovali sa najmä na konanie orgánov verejnej moci či na ich nečinnosť. Služby občianskej poradne zasa využilo takmer 500 Petržalčanov, ktorí najčastejšie žiadali o pomoc pri riešení majetkových problémov, či pri otázkach pracovno-právneho a sociálneho charakteru.

Poradňa bola otvorená súčasne s kanceláriou ombudsmana, samospráva hradila náklady spojené s bežnou prevádzkou oboch petržalských pobočiek.

(sita)

Páčil sa vám článok?