Malokarpatské námestie zatiaľ revitalizovať nebudú

15.12.2009
0
Páčil sa vám článok?

Malokarpatské námestie v bratislavskom Lamači zatiaľ revitalizovať nebudú. Námestie plánovala zrevitalizovať spoločnosť Sundiamond, s.r.o., občania to však označovali skôr za výstavbu. S revitalizáciou námestia v predloženej podobe od investora poslanci na dnešnom mimoriadnom zasadaní zastupiteľstva po viac ako trojhodinovom rokovaní nesúhlasili.

Žiadajú však zabezpečiť územno-plánovaciu dokumentáciu na úrovni zóny pre revitalizáciu námestia výberom dodávateľa verejným obstarávaním. Za verejnú súťaž hlasovalo osem z desiatich poslancov.

„Bol to kompromis prijatý po dosť dlhej dobe, aj dnešnej veľmi dlhej diskusii. Naozaj si už neviem predstaviť, ako ďalej pokračovať v diskusii, keďže žiadne nové prvky sa neobjavili. Zrejme aj možnosti aj ochota investora k ďalším ústupkom skončili, čiže stalo sa to, čo som viac-menej predvídala,“ uviedla starostka mestskej časti Oľga Keltošová.

Lamačské námestie sa teda podľa nej nebude v dohľadnom čase revitalizovať a dnešné uznesenie je záväzkom pre budúce zastupiteľstvo a budúcich poslancov. „Najprv musíme zabezpečiť územnoplánovaciu dokumentáciu, teda minimálne štúdiu zón, územný plán zóny, čo bude trvať približne dva až tri roky s najnižšími nákladmi okolo 500-tisíc korún,“ reagovala starostka na otázku, kedy plánujú vypísať súťaž. Keď bude dokumentácia pripravená, môže podľa nej samospráva začať vyberať investora, ktorý príde so svojimi názormi a požiadavkami.

Berieme na vedomie závery miestneho zastupiteľstva v kontexte, v akom boli schválené a zariadime sa,“ reagoval zástupca investora Lukáš Baňacký. Na otázku, či by boli ochotní rokovať o prípadných ďalších ústupkoch, odpovedal, že všetky pripomienky, ktoré mali nejaký obsah, zapracovali do štúdie. Poznamenal pritom, že sa „bavíme o genéze asi 15 mesiacov“. „V tejto chvíli neviem odpovedať na túto otázku, ale nevylučujem túto možnosť,“ odpovedal na otázku, či sa bude opäť uchádzať vo verejnej súťaži o revitalizáciu námestia.

Pavol Lipovský z petičného výboru označil rozhodnutie poslancov „za výsledok zdravého úsudku“, pričom je s výsledkom spokojný. „Územný plán zóny sme navrhovali hneď od začiatku, vyriešil by všetky tieto dohady, neboli by petície. Územný plán zóny by jednoznačne špecifikoval, čo v tej zóne môže alebo nemôže byť, akým spôsobom má byť,“ povedal Lipovský. Zároveň zdôraznil, že súhlasia s revitalizáciou námestia, námestie potrebuje obnovu, ale nesúhlasí s revitalizáciou v takom „obrovskom finančnom objeme, že by bolo potrebné potom stavať bytové jednotky, aby sa investorovi celá tá akcia oplatila, aby bol ziskový, a to na úkor obyvateľov“.

Námestie má už vyše 30 rokov, objekty sú schátrané, preto si podľa starostky Keltošovej vyžadujú opravu. S návrhom revitalizácie prišiel taliansky investor – Sundiamond, s.r.o.. Ten chcel námestie skvalitniť a zatraktívniť, pričom uvažoval o jeho prepojení na Vrančovičovu ulicu. Podľa občanov by sa tým však doprava skôr skomplikovala.

V centrálnej zóne námestia navrhoval investor fontánu s lavičkami, počítal aj s väčším množstvom verejnej zelene. Vzniknúť malo aj pódium pre kultúrne a spoločenské podujatia, pričom prirodzený svah vo východnej časti námestia chcel využiť ako hľadisko.

V priestore mal vzniknúť polyfunkčný objekt, uvažovalo sa aj o nadstavení a prístavbe zdravotného strediska, pribudnúť malo aj 62 bytov a podzemné parkovisko. Proti výstavbe sa spisovala petícia, pod ktorú sa podpísalo viac ako 1 500 ľudí. Nesúhlasili s takou zástavbou, navrhovali pritom maximálne dvojpodlažný objekt. Nepozdávalo sa im ani podzemné parkovisko, vybudovanie supermarketu a vytvorenie parkovacích plôch pred školou na námestí.

(sita)

Páčil sa vám článok?