Lamačskí poslanci opäť o revitalizácii námestia

13.12.2009
0
Páčil sa vám článok?

Poslanci bratislavského Lamača sa budú opäť zaoberať revitalizáciou Malokarpatského námestia. Starostka mestskej časti Oľga Keltošová zvolala v tejto veci na utorok 15. 12. 2009 mimoriadne zasadanie zastupiteľstva.

Námestie plánuje spoločnosť Sundiamond, s.r.o., zrevitalizovať, občania to však označujú skôr za výstavbu. Poslanci sa touto problematikou zaoberali už v októbri, projekt však podľa nich ešte nebol "zrelý". Informáciu o projekte preto zobrali na vedomie s tým, že investorovi a zástupcom petičného výboru odporučili vzájomné rokovania a komunikáciu.

"Nerokovali sme s investorom. O všetkom by sa malo rozhodnúť na zastupiteľstve 15. decembra v kine Lamač. My s investorom sa ťažko dohodneme, pretože on chce robiť výstavbu a my sme zásadne proti, ale uvidíme ako sa to vyvinie," uviedol pre agentúru SITA Vojtech Karel z petičného výboru. Proti výstavbe objektu sa spisovala petícia, pod ktorú sa do októbra podpísalo 1 491 ľudí. Odvtedy sa podľa Karela podarilo zozbierať ďalších približne 50 podpisov.

Podľa zástupcu investora Lukáša Baňackého sa so zástupcami petičného výboru stretli pred vyše mesiacom, kedy im predstavili upravený projekt. "Zapracovali sme všetky body, pripomienky, ktoré obsahovala petícia. Je to nová štúdia, výrazne sa zmenila podlažnosť celého objektu, zmenšila sa budova supermarketu, pribudla zeleň aj parková výsadba. Dôraz sme kládli na zeleň a drobnú architektúru," povedal pre agentúru SITA. V zmysle nového projektu budú mať budovy podľa neho maximálne štyri podlažia, upravil sa aj počet bytov z pôvodných 92 na 60. Projekt počíta aj s jednopodlažným podzemným parkoviskom, kde by malo byť približne 120 miest. Ďalších 40 miest na parkovanie by malo pribudnúť v okolí námestia či na miestnych komunikáciách. Náklady na revitalizáciu odhadol Baňacký na 6,64 milióna € a zároveň dodal, že od projektu nemienia ustúpiť.

Námestie má už vyše 30 rokov, objekty sú schátrané, preto si podľa starostky Keltošovej vyžadujú opravu. S návrhom revitalizácie prišiel taliansky investor - Sundiamond, s.r.o.. Ten chce námestie skvalitniť a zatraktívniť, pričom uvažuje o jeho prepojení na Vrančovičovú ulicu. Uvažuje sa aj o vytvorení pešej zóny na Vrančovičovej, ide približne o 20-metrový úsek komunikácie v blízkosti kostola, ktorý by mal spojiť Starý a Nový Lamač. Občania si však myslia, že sa tým doprava skôr skomplikuje. V centrálnej zóne námestia by mala vzniknúť fontána s lavičkami, návštevníkov bude zo severnej stany chrániť verejná zeleň. Investor navrhuje aj vytvorenie pódia pre kultúrne a spoločenské podujatia, pričom prirodzený svah vo východnej časti námestia chce využiť ako hľadisko. V priestore by mal vzniknúť polyfunkčný objekt, uvažuje sa aj o nadstavení a prístavbe zdravotného strediska.

(sita)

Páčil sa vám článok?