Starosta Rače Zvonár porušil zákon, rozhodol súd

27.11.2009
0
Páčil sa vám článok?

Starosta bratislavskej mestskej časti Rača Ján Zvonár (Smer-SD) porušil zákon, keď 22. septembra zakázal protestné zhromaždenie zvolané Michalom Drotovánom. Skonštatoval to dnes Krajský súd v Bratislave. Zhromaždenie súviselo s odhalením pamätníka Andreja Hlinku na námestí A. Hlinku.

Zvolávateľom sa nepáčilo financovanie pamätníka z verejných prostriedkov. Rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné, mestská časť, respektíve jej štatutárny zástupca – starosta sa môže do 15 dní odvolať. Krajský súd v Bratislave tak vyhovel opravnému prostriedku Michala Drotována. Ako Drotovan povedal, s výsledkom je spokojný. Súd totiž vyhovel všetkým jeho argumentom, prečo starosta pochybil, keď zhromaždenie zakázal.

"Nešlo o kultúrnu akciu, ktorá sa konala na rovnakom mieste, kde odhalili pamätník Andreja Hlinku. Tiež sa to nekonalo v rovnakom čase a mestská časť odpovedala na žiadosť o konanie zhromaždenia neskoro," spresnil. Stanovisko mestskej časti ani starostu Zvonára sa agentúre SITA zatiaľ získať nepodarilo.

Protest sa mal uskutočniť 22. septembra o 17:30 na Detvianskej ulici. Michal Drotován ho zvolal ako protest proti plytvaniu verejnými financiami. Starosta zdôvodnil zákaz protestu tým, že na Detvianskej ulici má byť v tom čase cestná uzávera súvisiaca s kultúrnym podujatím na neďalekom námestí.

Dôvodom na zákaz zhromaždenia môže byť podľa občianskeho aktivistu a predsedu občianskeho združenia Priatelia slobodných informácií Ondreja Dostála iba to, ak sa má konať na rovnakom mieste a v rovnakom čase ako povolené verejné kultúrne podujatie. S tým sa dnes stotožnil aj Krajský súd v Bratislave.

Súd podľa Dostála vytkol starostovi aj obštrukcie či formálne dôvody. Podľa Dostála poukázal súd aj na to, že mestská časť odpovedala na žiadosť o konanie zhromaždenia neskoro. "Je evidentné, že to bolo úmyselné. Starosta vedome porušil zákon," uviedol Dostál.

Starosta Zvonár sa na margo zakázania zhromaždenia v deň odhalenia pamätníka vyjadril pre médiá, že ho zakázal skôr z morálnych ako zo zákonných dôvodov. Ak bude rozhodnutie súdu právoplatné, Drotován bude môcť zvolať rovnaké zhromaždenie na rovnakom mieste v čase, ktorý si určí.

"Vzhľadom na to, že to bolo zhromaždenie súvisiace s pamätníkom a plytvaním peňazí, bolo by už bezpredmetné. Mestská časť však plánuje osadiť ďalšiu sochu J. M. Hurbana, nie je preto vylúčené, že to spojíme s tým," doplnil Drotován.

Oznámenie o zhromaždení doručil Drotován račianskemu miestnemu úradu 4. septembra. Miestny úrad ho podľa Dostála na chýbajúce údaje v oznámení (osoba splnomocnená konať v jeho zastúpení, počet usporiadateľov a spôsob ich označenia) upozornil až po 12 dňoch.

"Zákon o zhromažďovacom práve pritom stanovuje úradu povinnosť upozorniť zvolávateľa zhromaždenia na prípadné nedostatky bezodkladne," uvádza Dostál. Zároveň doplnil, že Drotován ešte v ten istý deň chýbajúce údaje doplnil a o ďalšie dva dni starosta Ján Zvonár zhromaždenie zakázal.

"Nedodržanie povinnosti miestneho úradu upozorniť zvolávateľa zhromaždenia na nedostatky v jeho oznámení bezodkladne nemožno hodnotiť inak ako zámerné obštrukcie úradu a naťahovanie času v snahe zabrániť tomu, aby sa zvolávateľ zhromaždenia mohol účinne brániť proti zákazu zhromaždenia súdnou cestou," dodal Dostál. Opravný prostriedok podal Drotován v deň odhalenia pamätníka – 22. septembra.

Pamätník Andreja Hlinku v Rači stál takmer 59-tisíc € s DPH. Z celkových nákladov na vybudovanie pamätníka stála bronzová busta viac ako 31-tisíc € s DPH. Zariadenie staveniska, prípravné a búracie práce, hrubá stavba, zámková dlažba, osadenie kameňa a dlažby aj terénne a sadové úpravy vyšli na takmer 28-tisíc € s DPH. Dodávateľom pamätníka bola firma FAVART – Ing. arch. Jaroslav Procházka. Na slávnostné odhalenie pamätníka prišli približne dve stovky ľudí, vrátane takmer celého poslaneckého klubu Slovenskej národnej strany.

(sita)

Páčil sa vám článok?