Začalo sa volebné moratórium pred 2. kolom

26.11.2009
0
Páčil sa vám článok?

Volebná kampaň k druhému kolu krajských volieb sa skončila dnes o 7:00 h a začalo sa 48-hodinové predvolebné moratórium. Počas moratória je zakázaná akákoľvek volebná kampaň.

Moratórium sa vzťahuje na čas pred voľbami, ale aj na volebný deň až do skončenia hlasovania, teda do soboty do 22:00 h. Podľa zákona členovia volebných komisií a členovia odborných sumarizačných útvarov nesmú poskytovať informácie o priebehu a výsledku volieb až do podpísania zápisnice o výsledku hlasovania.

Volebná kampaň k 2. kolu krajských volieb sa oficiálne začala 15. novembra vyhlásením výsledkov z 1. kola volieb do orgánov samosprávnych krajov. Zákon upravuje len priebeh kampane v obciach, ktoré na kampaň vyhradili plochu na vylepovanie plagátov. Všetci kandidáti a kandidujúce politické subjekty mali na nich dostať rovnaký priestor.

Obyvatelia Bratislavského kraja budú v sobotu 28. novembra voliť predsedu kraja (župana), keďže ho nezvolili v 1. kole 14. novembra 2009. Potrebné na to bolo, aby jeden z kandidátov dostal nadpolovičnú väčšinu platných hlasov. Do 2. kola postúpili dvaja kandidáti s najväčším počtom platných hlasov z 1. kola, zvolený bude ten, kto získa najviac platných hlasov. Voliť sa bude od 7:00 do 22:00 h. Voľby sa niekde môžu začať aj skôr, ak si to vyžadujú miestne podmienky. Všade však budú do 22:00 h. Výsledky volieb bude priebežne zverejňovať Štatistický úrad SR na http://www.statistics.sk a http://www.volbysr.sk po skončení hlasovania, v sobotu po 22:00 h. Oficiálne výsledky po skončení volieb zverejní Ústredná volebná komisia v nedeľu.

Na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja v 2. kole kandidujú doterajší župan Vladimír Bajan (nezávislý) a poslanec Národnej rady SR Pavol Frešo (KDH, OKS, SDKÚ-DS, SMK-MKP).

(sita)

Páčil sa vám článok?