Mesto bude poskytovať zápisnice zo zasadnutia rady

16.11.2009
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavský magistrát bude poskytovať anonymizované zápisnice zo zasadnutia mestskej rady. Na základe žiadosti v zmysle zákona o slobodnom prístupe k informáciám ich sprístupní občanom aj právnickým osobám, uviedla hovorkyňa primátora Beatrice Szabóová.

A to údajne aj napriek tomu, že zasadnutia rady sú podľa rokovacieho poriadku neverejné. Magistrát takto reaguje na nedávne rozhodnutie Najvyššieho súdu SR. Ten potvrdil rozhodnutie Krajského súdu v Bratislave z februára tohto roka, podľa ktorého mali byť informácie pre žiadateľa sprístupnené.

Na mesto totiž podal žalobu ešte minulý rok nespokojný občan, ktorému mesto nechcelo poskytnúť zápisnicu zo zasadnutia rady z júna minulého roka. Mesto tak podľa Szabóovej pri svojom rozhodnutí o zneprístupnení predmetnej zápisnice vychádzalo práve z rokovacieho poriadku rady.

"Hlavné mesto bude, samozrejme, rešpektovať rozhodnutie Najvyššieho súdu SR," povedala Szabóová. Zároveň však doplnila, že materiály mestskej rady, ako aj k nim prijaté uznesenia, boli vždy k dispozícii v servise pre občana, teda vo Front Office/Služba občanom.

V súvislosti s odmietnutím zverejniť zápisnicu získal magistrát minulý rok aj titul Nepriateľský čin roka. Ten mestu udelila Nadácia otvorenej spoločnosti – Open Society Foundation (NOS - OSF). Nadácia svoje rozhodnutie vysvetlila tým, že magistrát nekonal v súlade so zákonom, ktorý neumožňuje utajiť zápisnice zo zasadnutia mestskej rady. Zároveň argumentovala aj tým, že úrad nevzal do úvahy rozdiel medzi informáciami povinne zverejňovanými a sprístupňovanými na žiadosť. Mesto vtedy prostredníctvom hovorkyne magistrátu Evy Chudinovej vyhlásilo, že je zo získania titulu sklamané. Zároveň však zdôraznila, že mesto patrí k "priateľom informácií", o čom svedčí aj niekoľko ocenení, napríklad za internernetovú stránku.

(sita)

Páčil sa vám článok?