Situácia okolo Husákovej tabule je stále nejasná

16.11.2009
0
Páčil sa vám článok?

Situácia okolo osadenia pamätnej tabule Gustávovi Husákovi v bratislavskej Dúbravke zostáva aj po pol roku nejasná. Potvrdila to hovorkyňa mestskej časti Lucia Balajová. Tá na otázku agentúry SITA, aká je momentálna situácia, odpovedala, že žiadna.

Potom ako miestni poslanci rozhodli o umiestnení tabule v parčíku na Jadranskej ulici, Ústredný výbor Komunistickej strany Slovenska (ÚV KSS) si ju "pre nedôstojné navrhnuté miesto" vzal späť. Uznesenie zastupiteľstva však naďalej zostáva v platnosti, rozhodnutie poslancov o osadení tabule na dané miesto do konca mája doteraz nikto nezrušil ani nezmenil. "Uznesenie je platné, ale v súčasnosti nevykonateľné," povedala Balajová.

Ústredný tajomník KSS Jozef Artim potvrdil, že celý postup osádzania pamätnej tabule pozastavili pre nevhodnosť miesta. Podľa nich nemôže byť tabuľa prezidenta Československej socialistickej republiky umiestnená na "pažiti". Zároveň však výbor ocenil, že sa osadením pamätnej tabule rodákovi z Dúbravky poslanci vôbec zaoberali.

Na otázku, či mali výhrady aj k pôvodnému miestu osadenia tabule, teda na budovu miestneho úradu na Žatevnej ulici, odpovedal záporne. "To bolo v poriadku," povedal Artim. Posledný návrh poslaneckého zboru sa im však nepozdával, a preto si tabuľu za viac ako 2 820 eur (85-tisíc korún) zobrali. "Dohodli sme sa, že poslanci navrhnú iný objekt," doplnil tajomník. Ako však dodal, doteraz sa im nikto neozval.

Hovorkyňa mestskej časti nevedela uviesť, či by sa mohlo tento rok niečo zmeniť. Podľa nej nemá samospráva informácie ani o tom, či sa tým vôbec bude zastupiteľstvo ešte niekedy zaoberať. "Samospráva nevie o zámeroch poslancov," odpovedala na otázku, či pre nevykonateľnosť neplánujú predmetné uznesenie zrušiť.

"Stojí to," povedal poslanec Pavol Králik (Občiansky klub). Klub však podľa neho nikoho nenaháňa a nebude ani iniciovať otvorenie tejto otázky. Rovnako sa k možnému otvoreniu problematiky vyjadril aj poslanec Martin Zaťovič (SDKÚ-DS), ktorý nemá informácie, že by sa poslanci chceli tejto téme v blízkej budúcnosti venovať. "Musím smutne skonštatovať, že je to na mŕtvom bode. Nie v každej dedine sa narodí prezident," uviedol poslanec Štefan Bednár (Smer-SD).

Osadenie pamätnej tabule schválil miestny parlament 9. decembra 2008. Tabuľa mala byť osadená na budove miestneho úradu na Žatevnej ulici, kde má sídlo aj dúbravský starosta Ján Sandtner, do 12. decembra minulého roka. Po rozhodnutí zastupiteľstva sa však na samosprávu zniesla vlna kritiky. Starosta Sandtner tvrdil, že do konca roka sa tabuľa osádzať určite nebude. Samospráva neuvažovala o zmene miesta pre pamätnú tabuľu, ani o zrušení rozhodnutia. Podľa prednostu Františka Gutha "tkvel celý problém v tom," že tabuľa sa mala osadiť na miestny úrad a mestská časť krátko nato kúpila ďalšiu budovu na ulici Pod záhradami.

"Bude tam sídlo spoločenských organizácií, Matice slovenskej, mohlo by tam byť aj dúbravské múzeum. Mohli by sa tam osadiť aj pamätné tabule významných osobností," vysvetlil vtedy prednosta dôvod, prečo nebol dodržaný schválený termín. Samospráva začala zvažovať, či by nebolo lepšie mať viaceré pamätné tabule na jednom mieste. Zastupiteľstvo nakoniec schválilo iné miesto aj iný termín.

(sita)

Páčil sa vám článok?