Do druhého kola postúpili Frešo a Bajan

15.11.2009
0
Páčil sa vám článok?

V sobotných voľbách predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (župana) sa nerozhodlo, druhé kolo volieb bude o dva týždne. Do druhého kola postúpili kandidáti s najvyšším počtom hlasov - Pavol Frešo a Vladimr Bajan.

Volebná účasť v Bratislavskom kraji dosiahla 19,46 %. Voliči vyberali z 11 kandidátov.

  1. Pavol Frešo (42 794)
  2. Vladimír Bajan (30 569)
  3. Branislav Záhradník (15 422)
  4. Róbert Beňo (5276)
  5. Jaroslav Paška (4180)
  6. Peter Pilinský (1861)
  7. Miloslav Šimkovič (1178)
  8. Zdenko Marton (943)
  9. Martin Halás (636)
  10. Mária Bertóková ((452)
  11. Juraj Janošovský (330)

Kandidáti o výsledkoch volieb župana

Ako povedal Pavol Frešo, podpora voličov ho teší. "Myslím si, že v prvom rade o tom rozhodlo to, že som prešiel každé mesto v kraji, že sme postavili ako koalícia najlepší program a jednoducho v tom, že ľudia rozumejú tomu, čo im táto koalícia ponúka. A rozumejú tomu, aký by som chcel byť županom," myslí si Frešo, prečo podľa neho tak suverénne vyhral. "V zápase o župana sme len v polovici a ideme ďalej," uviedol. Ako doplnil, naďalej bude prezentovať program a pôjde medzi ľudí. Frešo zároveň poďakoval voličom Bratislavského kraja za hlasy, ktoré dali širokej koalícii SDKÚ-DS, KDH, SMK, OKS a SaS.

Ako povedal Vladimír Bajan, je rád, že mu voliči vyjadrili podporu. Rozhodnutie voličov víta práve preto, lebo kampaň jeho najsilnejšieho protikandidáta Pavla Freša bola podľa neho taká, aká bola. "Je ťažšie obhájiť pozíciu než ju získať. Je to ako vo futbale," myslí si Bajan. Aká bude jeho ďalšia taktiku a ako bude presviedčať voličov, aby ho v druhom kole regionálnych volieb zvolili, zatiaľ ešte nevedel uviesť. "Rozhodneme o nej v najbližších hodinách, dňoch," dodal.

Ako povedal Branislav Záhradník, z výsledku nie je sklamaný. "Práve naopak. Kandidoval som ako nezávislý a získal som toľko hlasov. Považujem to za významný úspech. Povzbudilo ma to k ďalšej práci v Bratislavskom regióne," uviedol. Na otázku, ktorého z kandidátov na predsedu kraja postupujúci do druhého kola volieb by mali podporiť Záhradníkovi voliči, zatiaľ odpovedať nechcel. "Rozhodne sa v priebehu niekoľkých hodín," povedal. Záhradníka zároveň teší, že mu občania bratislavskej Karlovej Vsi odovzdali svoje hlasy na poslanca krajského parlamentu. Podporu mu vyjadrilo 2 749 ľudí. Za župného poslanca ho pritom občania zvolili už tretí krát. "Som asi jeden z mála, ktorý je v župnej samospráve od začiatku," dodal Záhradník.

(sita)

Páčil sa vám článok?