Generálny pardon priniesol takmer 383-tisíc eur

13.11.2009
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavská Petržalka odpustila doteraz 41 neplatičom poplatky z omeškania, od nájomníkov získala takmer 383-tisíc eur, informoval hovorca mestskej časti Ľubomír Andrassy. Tento tretí mimoriadny "generálny pardon" môžu neplatiči v obecných a nájomných bytoch na základe júlového rozhodnutia poslancov využiť do konca novembra.

"Žiadateľ však musí mať zaplatený dlh, teda celú istinu a musí uzatvoriť novú nájomnú zmluvu maximálne na tri roky," uviedol Andrassy. Jej súčasťou je aj notárska zápisnica. Tá úradu umožní pristúpiť k exekúcii bez rozhodnutia súdu, ak si nájomca opäť prestane plniť svoje zmluvné povinnosti.

Petržalská samospráva pristúpila k tretiemu "generálnemu pardonu“ najmä pre zdĺhavé a finančne náročné vymáhanie existujúcich pohľadávok. "Úrad vymáha pohľadávky cez platobné rozkazy a súdne konania, pričom súdne poplatky každoročne zaťažili rozpočet tisíckami eur," argumentuje Andrassy. V súčasnosti eviduje úrad 297 neplatičov, ktorí samospráve dlhujú na nezaplatenom nájomnom takmer dva milióny eur.

Petržalčania mali prvýkrát možnosť využiť generálny pardon pred desiatimi rokmi. Vtedy odpustenie poplatkov z omeškania využilo 220 žiadateľov a zaplatilo 230-tisíc €. K obdobnému kroku pristúpila samospráva v roku 2006. Úrad v tom čase vyhovel 87 žiadateľom, do miestneho rozpočtu pribudlo takmer 400-tisíc €.

(sita)

Páčil sa vám článok?