Začalo sa moratórium pred voľbami 14. novembra

12.11.2009
0
Páčil sa vám článok?

Dnes o 7:00 sa skončila volebná kampaň a začalo sa 48-hodinové predvolebné moratórium. Počas moratória je zakázaná akákoľvek volebná kampaň. Moratórium sa vzťahuje na čas pred voľbami, ale aj na volebný deň, až do skončenia hlasovania, teda do soboty do 22:00.

Podľa zákona členovia volebných komisií a členovia odborných sumarizačných útvarov nesmú poskytovať informácie o priebehu a výsledku volieb až do podpísania zápisnice o výsledku hlasovania. Viac o moratóriu zákon nehovorí.

Volebná kampaň ku krajským voľbám sa oficiálne začala 28. októbra o 7:00. Zákon upravuje len priebeh kampane v obciach, ktoré na kampaň vyhradili začiatkom októbra plochu na vylepovanie plagátov. Všetci kandidáti a kandidujúce politické subjekty mali na nich dostať rovnaký priestor.

Verejnoprávne médiá nemuseli podľa zákona poskytnúť svoje vysielanie pre kampaň k voľbám do orgánov samosprávnych krajov. Zákon o tom nehovorí. Slovenská televízia (STV) napriek tomu vyčlenila vo vysielaní priestor aj na predstavenie kandidátov na predsedov jednotlivých krajov a ich programov. Slovenský rozhlas (SRo) nevyčlenil priestor pre kandidátov, informoval však o krajských voľbách, ich význame a ďalších súvisiacich témach, akými sú napríklad zdravotníctvo, sociálne veci a doprava. Rovnako zákon pre krajské voľby nehovorí ani o politickej reklame. Rada pre vysielanie a retransmisiu avizovala, že vysielanie politickej reklamy ku krajským voľbám bude považovať za porušenie zákona o vysielaní a retransmisii.

Voľby poslancov zastupiteľstiev ôsmich samosprávnych krajov a ich predsedov budú v sobotu 14. novembra od 7:00 do 22:00. Ak to miestne potreby vyžadujú, môže obec určiť začiatok volieb na skoršiu hodinu, voľby však aj tam skončia o 22:00.

V krajoch, kde nezvolia predsedu, bude druhé kolo 28. novembra. Na Slovensku je pre voľby do VÚC vytvorených 5 902 volebných okrskov. Spolu je v ôsmich krajoch 90 volebných obvodov. Právo voliť do orgánov samosprávnych krajov majú občania Slovenskej republiky a cudzinci, ktorí majú trvalý pobyt v obci, ktorá patrí do územia samosprávneho kraja a najneskôr v deň konania volieb dovŕšili 18 rokov.

Prenosný volebný preukaz sa nedá použiť. Voliť môžu totiž len tí, ktorí majú v obci trvalé bydlisko a sú počas volieb v obci. Presné čísla o voličoch nie sú zatiaľ známe, jasné budú až po voľbách. Priebežné neoficiálne výsledky hlasovania bude zverejňovať Štatistický úrad SR na www.statistics.sk a www.volbysr.sk po skončení sobotňajšieho hlasovania. Zverejňovať sa budú po zápisniciach okrskových volebných komisií približne od 22:30 – 22:45. Oficiálne výsledky za všetky kraje zverejní Ústredná volebná komisia v nedeľu predpoludním.

(sita)

Páčil sa vám článok?