Ftáčnik vyzýva Ďurkovského, aby nešíril nepravdu

4.11.2009
0
Páčil sa vám článok?

Petržalský starosta Milan Ftáčnik žiada primátora hlavného mesta Bratislavy Andreja Ďurkovského, aby prestal šíriť na verejnosti zavádzajúce a nepravdivé informácie o možnej výstavbe nosného dopravného systému v Petržalke. Uvádza sa to v stanovisku, ktoré dnes agentúre SITA poskytol hovorca Petržalky Ľubomír Andrassy.

Podľa Ftáčnika Ďurkovský tému nosného dopravného systému svojvoľne zužuje iba na budovanie novej električkovej trate. "Považujem za veľmi nekorektné, ak primátor Ďurkovský bez akýchkoľvek dôkazov obviňuje petržalskú samosprávu z ohrozenia projektu, ktorý aj my považujeme za strategický z hľadiska riešenia každodenných problémov spojených s fungovaním verejnej dopravy v mestskej časti i meste, " píše Ftáčnik.

Primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský nebude reagovať na politické vyhlásenia kandidáta na poslanca do župných volieb, ktorý sa takýmto spôsobom snaží upútať pozornosť médií. "Primátor odporúča Milanovi Ftáčnikovi, aby sa radšej sústredil na konkrétnu prácu a nezahmlieval nedostatok činov prázdnymi politickými predvolebnými vyhláseniami na úkor iných," uvádza sa v stanovisku, ktoré agentúre SITA poskytla hovorkyňa magistrátu Eva Chudinová.

Andrej Ďurkovský bude naďalej pokračovať v príprave a realizácii projektov, ktoré schválili poslanci mestského zastupiteľstva a ktoré považuje za priority, vrátane vybudovania električky do Petržalky.

"Električka bude dlhé roky slúžiť ako nosný systém, ktorý spojí Petržalku s ľavou časťou mesta, prinesie nielen rýchlu, segregovanú dopravu, ale ako mestotvorný prvok prispeje ku skvalitneniu mestského prostredia aj v tejto mestskej časti," doplnil Ďurkovský.

Primátor Ďurkovský koncom októbra pre SITA uviedol, že Petržalka by mohla svojím rozhodnutím "totálne" zastaviť projekt plánovanej električky, lebo preferuje prioritne podpovrchový variant, mesto sa však prikláňa k pozemnému variantu. Ak primátor Ďurkovský hovorí o tom, že „mesto sa prikláňa k pozemnému variantu“, mal by podľa Ftáčnika prestať stotožňovať seba s mestom, ako to robí pri všetkých veľkých projektoch v Bratislave.

"Vyzývam pána primátora, aby predstúpil pred poslancov mestského zastupiteľstva s návrhom stanoviska mesta k technicko-ekonomickej štúdii, s návrhom postupu pri výstavbe nosného dopravného systému v Petržalke a návrhom financovania," píše petržalský starosta. Podľa neho je najvyšší čas skončiť s tridsaťročným teoretizovaním a prikročiť k praktickým krokom. Petržalka je pripravená hľadať spoločné stanovisko s mestom.

Na otázku, či je v prípade "odobrenia" pozemného variantu reálny rok 2011 ako termín spustenia električky zo Šafárikovho námestia cez opravený Starý most do Petržalky primátor Ďurkovský odpovedal nedávno kladne. "Termín je reálny, pokiaľ budeme mať reálne stanoviská všetkých inštitúcií. Veľmi záleží od rozhodnutia poslancov mestskej časti," dodal Ďurkovský. Splnomocnenec primátora pre dopravné systémy Tomáš Fabor sa však nedávno vyjadril, že je ťažké hovoriť o konkrétnom termíne spustenia. Celý proces zdržalo zistenie havarijného stavu Starého mosta.

K tomu sa pridalo Ministerstvo kultúry SR rozhodovaním o tom, ktoré časti mosta by mohli byť vyhlásené za pamiatku. Sklz v plánoch spôsobilo podľa neho aj to, že sa po ankete neujalo perforované rebro ako možný budúci vzhľad Starého mosta. Okrem toho by mal byť technologický postup opravy mosta a následné osadenie električkových koľají známe najskôr v decembri. Vtedy by mala byť vypracovaná dokumentácia pre územné rozhodnutie, po jeho vydaní bude nasledovať stavebné konanie.

(sita)

Páčil sa vám článok?