O riešení Starej tržnice sa ešte nerozhodlo

8.6.2009
0
Páčil sa vám článok?

O definitívnom riešení v súvislosti so Starou tržnicou na Námestí SNP v Bratislave sa zatiaľ nerozhodlo. Pôvodne mal primátor hlavného mesta Andrej Ďurkovský podpísať nájomnú zmluvu na desať rokov s britským developerom Devel Gallery, s.r.o.

Na príprave a uzatvorení zmluvy sa pracovalo už v máji. Spoločnosť pritom plánovala investovať do nevyhnutnej rekonštrukcie budovy minimálne 1,5 mil. €. Jej víziou bolo vytvoriť zo Starej tržnice centrum obchodného a kultúrneho života Bratislavy a bránu do Starého Mesta.

"Na scénu" však vstúpil druhý potenciálny záujemca o prenájom budovy - spoločnosť American Style, s.r.o. Ten obviňoval mesto, že s ním v tejto veci nekomunikuje, mesto však obvinenia odmietalo a zdôrazňovalo, že jeho rozhodnutia si spoločnosť nepreberá. Následne sa však mesto rozhodlo prenajať objekt Starej tržnice až po verejnej obchodnej súťaži.

Na otázku, kedy by mohla byť vypísaná verejná súťaž, hovorkyňa magistrátu Eva Chudinová odpovedala, že mesto počká na opätovné prerokovanie novely zákona o majetku obcí a vyšších územných celkov. "Podľa toho, ako bude schválený zákon, hlavné mesto rozhodne o ďalšom postupe pri prenajatí Starej tržnice," povedala Chudinová.

Novelu zákona totiž vetoval prezident Ivan Gašparovič. Nepozdáva sa mu ustanovenie, ktoré sa v parlamente podarilo presadiť opozičnej SDKÚ-DS. Podľa neho obecný majetok by smeli predávať alebo prevádzať len cez verejné súťaže alebo dražby.

Gašparovič kritizuje, že schválený zákon obsahuje vetu, ktorá prikazuje obciam prevádzať majetok záujemcovi, ktorý vo verejnej súťaži ponúkne najvyššiu cenu. Podľa neho veta spochybňuje požiadavky na obchodnú verejnú súťaž upravenú Obchodným zákonníkom, podľa ktorého si predávajúci môže stanoviť vlastné podmienky, rozhodujúce pri určovaní víťaza. Poslanci by mali zákon schvaľovať na júnovej schôdzi, ktorá sa začína v utorok 16. júna.

Mesto začiatkom apríla definitívne ukončilo nájomné zmluvy aj s poslednými majiteľmi menších prevádzok v Starej tržnici. Jedným z hlavných dôvodov bola skutočnosť, že za prevádzku takmer prázdnej budovy muselo ročne platiť značnú čiastku. Budova Starej tržnice je tak v súčasnosti prázdna a zatvorená.

(sita)

Páčil sa vám článok?