V Bratislave žiadne problémy a nízka účasť

6.6.2009
0
Páčil sa vám článok?

Volebné komisie v Bratislave nemajú plné ruky práce, účasť voličov na dnešných voľbách do Európskeho parlamentu (EP) je zatiaľ nízka. Do volebných miestností sa od ich otvorenia dostavilo okolo päť až desať percent voličov.

Pre agentúru SITA to uviedol člen bratislavskej obvodnej volebnej komisie Patrick Lutter. Počet voličov sa v jednotlivých mestských častiach líši, spoločné však majú zväčša to, že eurovoľby zatiaľ k volebným urnám "pritiahli" skôr staršiu alebo strednú generáciu. "Voľby sú zatiaľ veľmi, veľmi pokojné. Nezaznamenali sme žiadne výtržnosti ani problémy," povedal Lutter. Zároveň potvrdil, že volebné komisie neriešili nič mimoriadne. "Akurát niekoľko voličských preukazov či dodatočné zapísanie do zoznamu voličov," doplnil Lutter.

Na otázku, či sa dá podľa doterajšieho priebehu odhadnúť, aká by mohla byť celková voličská účasť Bratislavčanov, odpovedal, že by účasť mohla dosiahnuť maximálne 25 %. "Ale bude futbal, tak uvidíme, čo bude," dodal Lutter.

Mladých voličov v Bratislave dnešné voľby do Európskeho parlamentu zatiaľ neoslovili. K volebných urnám chodia prevažne starší občania či stredná generácia. Pre agentúru SITA to potvrdili predsedovia okrskových volebných komisií v niektorých väčších mestských častiach.

"Ako prvá prišla u nás voliť 84-ročná pani," povedal Pompeo Mongiello, predseda okrskovej komisie na Základnej škole Alexandra Dubčeka na Majerníkovej ulici na Dlhých Dieloch. Zároveň potvrdil, že cestu do volebných miestností si v predpoludňajších hodinách našla skôr staršia generácia. Na sídlisku Dlhé Diely v Karlovej Vsi pritom žijú prevažne mladí ľudia. "Tí zatiaľ chodia pomenej, prídu skôr asi až poobede," konštatoval Mongiello.

Väčší záujem starších občanov o eurovoľby zaznamenali aj v Novom Meste. V tejto mestskej časti tvoria seniori asi 1/3 obyvateľov. "Chodí skôr staršia generácia alebo ľudia okolo 30 rokov," povedala predsedníčka okrskovej volebnej komisie na Základnej škole Za kasárňou Renáta Dörnhöferová. Aj tu predpokladajú, že ak príde mladá generácia voliť, tak skôr popoludní alebo pred večerom.

Celková účasť na eurovoľbách v Bratislave je nízka. Na strane druhej sa ale okrskové volebné komisie zhodujú na tom, že aj napriek doterajším číslam je účasť vyššia ako sa pôvodne predpokladalo. V niektorých volebných okrskoch v Novom Meste sa volebná účasť pohybuje okolo desať percent. "Nie je ani päť voľných minút. Ľudia stále prichádzajú," prezradila Dörnhöferová.

O niečo nižšiu účasť zatiaľ zaznamenali napríklad v karloveských volebných okrskoch na Gymnáziu Ladislava Sáru. Priemernosti sa "vymykajú" niektoré okrsky na Dlhých Dieloch, účasť v jednom z nich bola doobeda okolo 40 %.

PETRŽALKA: V bratislavskej Petržalke je voličská účasť stále veľmi nízka, podľa predbežných odhadov sa pohybuje okolo šesť percent. Pre agentúru SITA to uviedol hovorca Petržalky Ľubomír Andrassy. Najväčší nápor pritom okrskové volebné komisie zaznamenali medzi 10:00 a 11:00, v súčasnosti vo volebných miestnostiach opäť vládne voličský útlm. "Z pohľadu komisií a občanov sú za takúto nízku účasť zodpovední politici. Občanom totiž nevedeli vysvetliť, o čom sú eurovoľby, európska politika a prečo je potrebné ísť voliť," konštatoval Andrassy.

Ako ďalej uviedol, dnešné eurovoľby dostali v mestskej časti prívlastok "rodinné." Andrassy to vysvetli tým, že väčšinu prichádzali k urnám celé rodiny. "Najviac totiž prišlo manželských párov s deťmi," doplnil. Značný záujem o voľby majú aj petržalskí seniori, čo sa však podľa Andrassyho nedá povedal o mladej generácii. Tá svoje volebné právo využila v minimálnej miere, mladých voličov komisie vo volebných miestnostiach takmer nezaregistrovali.

Svoje volebné právo však využili niektorí pacienti v nemocnici na Antolskej, ako aj klienti v zariadeniach opatrovateľskej služby na Mlynarovičovej a Vavilovovej ulici. O prenosnú volebnú urnu požiadalo aj ďalších 23 občanov. Odvoliť prišiel aj jeden bezdomovec. V najväčšej bratislavskej mestskej časti sa veľká volebná účasť neočakáva. Zmeniť by to nemali ani psíčkari, ktorých podľa skúseností očakávajú po 20:00. Voľby sú podľa Andrassyho zatiaľ pokojné a bezproblémové, nasadení štátni či mestskí policajti zasahovať nemuseli.

V Petržalke sa volí v 103 volebných okrskoch v 21 objektoch. Okrsok č. 39 pre 352 nahlásených bezdomovcov je opäť na Základnej škole Dudova. Volebné právo môže využiť 102 582 oprávnených voličov s trvalým pobytom v mestskej časti. Prvýkrát môže svoje volebné právo využiť 2789 mladých ľudí.

(sita)

Páčil sa vám článok?