Uznesenie o Husákovej tabuli nikto nezrušil

1.6.2009
0
Páčil sa vám článok?

Osud pamätnej tabule bývalému prezidentovi Československej socialistickej republiky Gustávovi Husákovi v bratislavskej Dúbravke je stále neistý a otázka miesta a dátumu osadenia je stále otvorená.

Zatiaľ posledné uznesenie poslancov z aprílového zastupiteľstve v súvislosti s umiestnením tabule bývalému prezidentovi ČSSR a generálnemu tajomníkovi ÚV KSČ zostáva naďalej v platnosti.

"Uznesenie stále platí, aj keď termín, do kedy mala byť tabula osadená, vypršal v nedeľu. Uznesenie nikto nezrušil," povedala dneshovorkyňa Dúbravky Lucia Balajová. Podľa uznesenia mala byť tabuľa osadená v parku na Jadranskej ulici do konca mája. Komunistická strana Slovenska (KSS) sa však v polovici mája vyjadrila, že toto miesto je pre umiestnenie tabule nedôstojné.

O budúcnosti pamätnej tabule by sa malo rozhodnúť v utorok 9. júna na riadnom zasadnutí miestneho parlamentu. "Poslanci by mali povedať, či uznesenie zrušia alebo zmenia," konštatovala Balajová. Na otázku, či sa nechystá aj mimoriadne zastupiteľstvo, odpovedala hovorkyňa záporne. "Nemám informácie, že by poslanci také niečo iniciovali," povedala Balajová. Podľa hovorkyne zatiaľ KSS ďalšie rokovania na túto tému neiniciovala, mestská časť je však na ne pripravená.

Osadenie pamätnej tabule po návrhu rodiny Gustáva Husáka schválil miestny parlament 9. decembra 2008, tabuľa sa mala na budove miestneho úradu na Žatevnej ulici, kde má sídlo aj dúbravský starosta Ján Sandtner, objaviť podľa prijatého uznesenia do 12. decembra minulého roka. Po rozhodnutí miestneho zastupiteľstva sa však na samosprávu zniesla vlna kritiky.

Starosta Ján Sandtner tvrdil, že do konca roka sa tabuľa osádzať určite nebude. Miestna samospráva neuvažovala o zmene miesta na osadenie pamätnej tabule, ani o zrušení rozhodnutia, čo vtedy potvrdila aj hovorkyňa Lucia Balajová.

Podľa prednostu Františka Gutha "tkvel celý problém v tom," že tabuľa sa mala osadiť na miestny úrad a mestská časť krátko nato kúpila ďalšiu budovu na ulici Pod záhradami. "Bude tam sídlo spoločenských organizácií, Matice slovenskej, mohlo by tam byť aj dúbravské múzeum. Mohli by sa tam osadiť aj pamätné tabule významných osobností," vysvetlil prednosta dôvod, prečo nebol dodržaný schválený termín.

Miestna samospráva teda začala zvažovať, či by nebolo lepšie mať viaceré pamätné tabule na jednom mieste. Na zasadnutí miestnej rady navrhli poslanci nový termín, a to 30. jún tohto roka. Zastupiteľstvo nakoniec schválilo iné termíny aj iné miesto osadenia tabule, to už v súčasnosti tiež neplatí.

(sita)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie