Vznikne príspevková organizácia Mestské DPOH

28.5.2009
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavskí poslanci podporili na dnešnom zastupiteľstve vznik príspevkovej organizácie Mestské divadlo Pavla Országha Hviezdoslava (MDPOH). Organizácia so sídlom na Gorkého ulici bude plne fungovať od 1. januára 2010, pričom riaditeľa organizácie vyberú na základe výberového konania.

Cieľom tohto rozhodnutia je udržať tento jedinečný priestor pre divadelné projekty a otvoriť nový priestor pre mestskú divadelnú scénu. Organizácia by mala vytvoriť priestor pre tvorbu, realizáciu a prezentáciu vlastných divadelných hier ako aj priestor pre hosťujúce divadelné súbory či jednotlivcov. Mala by zabezpečiť prevádzku umeleckej scény a údržbu majetku, edičnú, propagačnú a publikačnú činnosť, tiež predaj vstupeniek či propagačných materiálov.

Do začatia pravidelnej prevádzky je podľa schváleného materiálu nevyhnutné vyriešiť niekoľko problémov, napríklad revíziu a možnú prekládku plynového potrubia, opravy a rekonštrukcie systémov ako javiskové techniky či hlavnú oponu.

Tiež bude treba zakúpiť chýbajúcu zvukovú, svetelnú a komunikačnú techniku. Náklady sa odhadujú na 1,2 milióna €. Primátor mesta Andrej Ďurkovský zároveň doplnil, že hoci sa s prevádzkou divadla začne až na budúci rok, už počas tohto leta sa v Divadle P. O. Hviezdoslava (DPOH) uskutočnia rôzne predstavenia v rámci kultúrneho leta.

Podľa poslanca Štefana Holčíka by bolo ekonomickejšie a lacnejšie, keby divadlo prevádzkovala dodávateľská firma. „Pred pár mesiacmi sme odsúhlasili zníženie finančných prostriedkov pre príspevkové organizácie a teraz ideme zriadiť ďalšiu. Každý, kto bude hlasovať za, vedome finančne poškodzuje toto mesto,“ povedal v rozprave.

Poslanec a zároveň starosta Petržalky Milan Ftáčnik navrhoval zobrať materiál na vedomie a rozhodnúť o zriadení príspevkovej organizácie až keď budú jasné ekonomické otázky. „Mesto sa snaží viac ako desať rokov zriadiť mestské divadlo, dnes sa rozhodnime, či také divadlo chceme. Otázka financií je až druhoradá,“ argumentovala Helena Doktorovová.

Hlavné mesto odkúpilo budovu DPOH aj s pozemkom za 1 986 789 € a zaviazalo sa, že bude divadlo pod rovnakým názvom ďalej využívať na umeleckú činnosť. Štát od hlavného mesta za to získal budovu Múzea židovskej kultúry, tzv. Zsigrayovu kúriu na Židovskej ulici v Starom Meste a pozemky pod starou budovou Slovenského národného divadla na Gorkého ulici.

Pre zlý technický stav bolo treba budovu rekonštruovať za približne 663 878 €. Náklady na ročnú prevádzku by podľa odhadov mesta mali byť od 1 659 696 do 2 655 514 €. Mesto v súvislosti s prevádzkovateľom vypísalo výberové konanie, o ponuke rozhodovala osemčlenná komisia. Tá spomedzi siedmich uchádzačov vybrala víťaza – OZ Scene. Rozhodnutie komisie malo pre mestské zastupiteľstvo len odporúčací charakter. Poslanci však nepodporili pôsobenie OZ Scene v tomto divadle, namiesto toho navrhli zriadiť príspevkovú organizáciu.

(sita)

Páčil sa vám článok?