Nové Mesto kúpi budovu konskej železnice

29.4.2009
0
Páčil sa vám článok?

Budova Prvej konskej železnice na Krížnej ulici pri Trnavskom mýte bude znovu patriť Novému Mestu. Samospráva tejto mestskej časti ju chce odkúpiť od spoločnosti Woodimex, s.r.o.

Cena 1 150 000 eur okrem budovy zahŕňa aj pozemok pod známou historickou a kultúrnou pamiatkou. O kúpe rozhodli poslanci mestského zastupiteľstva, pričom je v pláne, aby sa budova využívala na reprezentačné a kultúrne účely, sobáše, výstavy, ale aj rôzne rokovania. Podľa niektorých poslancov bude kúpa dôležitá aj preto, lebo budova je v erbe mestskej časti.

Súčasná kríza by sa nemala odraziť na nedostatku financií, podľa starostu Richarda Frimmela budú peniaze na schválené priority a zámery aj v prípade jej ďalšieho pokračovania.

Budova konskej železnice patrí od roku 2005 spoločnosti Woodimex, ktorá vo verejnom ponukovom konaní za ňu dala 687 114 eur. Mestská časť, ktorá už vtedy chcela budovu kúpiť, ponúkla iba 398 327 eur.

„Pri predaji budovy Prvej konskej železnice pred štyrmi rokmi išlo o speňaženie majetkovej podstaty v rámci konkurzného konania. Na jej predaj bolo vypísané verejné ponukové konanie, na ktoré zareagovala aj mestská časť Bratislava-Nové Mesto. Jej cenovú ponuku muselo schváliť miestne zastupiteľstvo, čím sa schválená cena stala známou aj verejnosti. Táto skutočnosť postavila ponuku mestskej časti do nevýhodnej pozície, lebo ďalší záujemcovia mohli ponúknuť viac, čo sa aj stalo,“ vysvetlila vtedajšie okolnosti predaja tlačová tajomníčka starostu mestskej časti Bratislava Nové Mesto Alžbeta Klesnilová.

O štyri roky neskôr teda Richard Frimmel požiadal Woodimex o predaj budovy, s čím spoločnosť súhlasila. Budovu mohol kúpiť aj štát, ale ministerstvo kultúry o ňu neprejavilo záujem.

„Pokiaľ ide o kúpu budovy Prvej konskej železnice za cenu, ktorú schválilo miestne zastupiteľstvo na svojom rokovaní 22. apríla 2009, cena je určená znaleckým posudkom a súčasný vlastník s ňou súhlasí,“ dodala Alžbeta Klesnilová.

Otázne však je, či sa 1 150 000 eur nedalo využiť aj na užitočnejšie projekty (napríklad detské ihriská) a či bude budova v správe Nového Mesta skutočne taká vyťažená, aby sa investícia vrátila (v prípade sobášnej siene hrozia napríklad v blízkom okolí problémy s parkovaním).

(db)

Páčil sa vám článok?