Nové Mesto kúpi budovu konskej železnice

22.4.2009
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavské Nové Mesto odkúpi rohovú budovu Prvej konskej železnice na Krížnej ulici pri Trnavskom mýte za 1 150 000 € od spoločnosti Woodimex, s.r.o. V cene je okrem budovy aj cena za pozemok pod touto historickou a kultúrnou pamiatkou. Rozhodli o tom dnes poslanci.

Mestská časť má záujem využívať priestory budovy na reprezentačné a kultúrne účely, napríklad rokovania, sobáše či organizovanie výstav. Ako jeden z hlavných argumentov kúpy sa uvádza, že budova je symbolom mestskej časti a nachádza sa aj v jej erbe.

Starostu Richarda Frimmela zároveň čaká rokovanie v súvislosti so zámenou pozemku so Železnicami SR. "Zajtra mám rokovanie na ministerstve dopravy," informoval poslancov starosta. Podľa tlačovej tajomníčky novomestského starostu Alžbety Klesnilovej sa o využití pozemku ešte nehovorilo.

Schváleniu odkúpenia budovy aj s pozemkom predchádzala dlhšia diskusia, poslanecké kluby SDKÚ-DS a KDH si dokonca pred rokovaním vyžiadali prestávku. Počas rozpravy odzneli aj návrhy na stiahnutie materiálu. Podľa poslankyne Petry Masácovej by sa tým mala mestská časť zaoberať až približne o pol roka, keď bude samospráva vedieť, či bude mať na to mestská časť dostatok peňazí. Jej návrh sa však nepozdával niektorým poslancom, ktorí poukazovali na to, že miestne zastupiteľstvo schválilo potrebné peniaze pri tvorbe tohtoročného rozpočtu.

"Ak sme nechceli kupovať, mali sme na to myslieť, keď sme schvaľovali rozpočet," povedal poslanec Patrick Luther. Starosta Richard Frimmel zdôraznil, že mestská časť bude mať peniaze na schválené zámery a priority aj vtedy, keď bude finančná kríza pokračovať. "Máme na to predpoklady, aby sme mohli kúpiť túto budovu s pozemkom a využívať ju na tie účely, ako plánujeme," povedal Frimmel. V rozprave odznel aj návrh klubov SDKÚ-DS a KDH na zníženie ceny za pozemok, o návrhu sa však nakoniec nehlasovalo.

Budovu konskej železnice kúpila spoločnosť Woodimex v roku 2005. Zvíťazila vo verejnom ponukovom konaní. Za objekt vtedy ponúkla najviac – konkrétne 687 114 € . Mestská časť ponúkla 398 327 €. Novomestský starosta požiadal listom koncom januára tohto roka spoločnosť o predaj budovy aj s pozemkom.

Vo februári konateľ spoločnosti informoval, že spoločnosť súhlasí s predajom. V prvom rade však ponúkol budovu štátu na základe zákona o ochrane pamiatkového fondu. Ministerstvo kultúry však o budovu záujem neprejavilo.

(sita)

Páčil sa vám článok?