Daň za parkovanie v Novom Meste sa zvýši

22.4.2009
0
Páčil sa vám článok?

Za vyhradené parkovanie v bratislavskom Novom Meste sa bude platiť ročne 1 124,20 €. Sadzba miestnej dane sa zvýši od júla tohto roka. Rozhodli o tom dnes poslanci zastupiteľstva.

Mestská časť tak chce vyriešiť súčasnú problematickú situáciu súvisiacu s nedostatkom parkovacích miest, zvýšiť príjem do miestnej pokladnice na riešenie tohto stavu a taktiež zefektívniť využívanie vyhradených parkovacích miest. Zároveň sa chce ale výškou dane priblížiť iným bratislavským mestským častiam.

V Starom Meste platia občania za vyhradené parkovanie okolo 1 333 €, v Petržalke je to viac ako 600 €. V Novom Meste sa v súčasnosti platí približne 267 €. "Daň nie je možné rozdeliť na fyzické a právnické osoby, môžu však byť poskytnuté rôzne úľavy," povedala vedúca referátu miestnych daní Jana Ondrová. Daňová úľava môže predstavovať 50 % alebo 65 %, jej konkrétna výška závisí od daného prípadu určeného schváleným všeobecne záväzným nariadením.

Miestnym parlamentom prešiel jednoznačne aj návrh zásad na vydávanie povolenia pre vyhradené parkovanie v mestskej časti. Vyhradené parkovacie miesto môže byť povolené pre osobné motorové vozidlá kategórie M1. Takéto parkovacie miesto môže byť vytvorené len na parkovisku alebo na pridružených parkovacích pásoch, ktoré sú súčasťou komunikácií III. a IV. triedy zverených mestskej časti. Povolenie na vyhradené parkovanie môže byť vydané na jeden rok, v prípade záujmu sa dá jeho platnosť predĺžiť.

Parkovanie môže byť podľa materiálu buď neobmedzené alebo cez pracovné dni časovo obmedzené. Časové obmedzenie sa však netýka ťažko zdravotne postihnutých osôb. Zásady zakazujú akékoľvek osadenie dopravnej zábrany na danom parkovacom mieste, v takom prípade sa totiž zruší vyhradené parkovacie miesto na náklady majiteľa povolenia.

Poslancov v tejto súvislosti zaujímalo, ako bude mestská časť kontrolovať dodržiavanie ustanovenia a ako zabráni opakovaniu prípadov, keď občania užívali vyhradené parkovacie miesto neoprávnene. Podľa starostu Richarda Frimmela je spätná väzba zo strany samosprávy zabezpečená. Vnútornú kontrolu by mali zabezpečovať inšpektori, riešiť to bude aj polícia. "Bude mať zoznam vyhradených parkovacích miest a buď bude kontrolovať náhodne, alebo po sťažnostiach občanov," vysvetlil Frimmel.

Mestská časť vydala od januára do apríla tohto roka 292 oznámení o predĺžení povolenia pre vyhradené parkovanie.

(sita)

Páčil sa vám článok?