Poslanci chcú, aby vzniklo mestské divadlo

8.4.2009
0
Páčil sa vám článok?

Mesto Bratislava nakoniec založí vlastné mestské divadlo. Uzniesli sa na tom mestskí poslanci vo štvrtok 2. apríla 2009, čím fakticky odmietli výsledky verejnej súťaže na prevádzkovateľa bývalého Divadla P. O. Hviezdoslava.

Víťazom súťaže vyhlásenej magistrátom mesta sa stalo Občianske združenie Scene, výber malo ešte potvrdiť mestské zastupiteľstvo. To sa však nestalo, keď viacerí poslanci ako aj niektorí divadelníci spochybnili výber súťažnej komisie.

Mestskí poslanci nakoniec podporili návrh Valentína Mikuša (Občiansky klub) na zriadenie Mestského divadla P. O. Hviezdoslava. Riaditeľ Bratislavského kultúrneho a informačného strediska má preto na rokovanie mestského zastupiteľstva pripraviť návrh na zriadenie novej mestskej príspevkovej organizácie.

Mestskí poslanci tým fakticky odmietli koncept primátora mesta vybrať formou súťaže prevádzkovateľa divadla a  prenajať mu priestory DPOH na päť rokov za symbolické euro. Mesto malo platiť energie, opravu a služby za 250 000 eur ročne, na technickú a umeleckú prevádzku malo prispievať ďalšími 170 000 eurami. Prevádzkovateľ mal garantovať dodržiavanie umeleckých cieľov a dramaturgického programu divadla, pričom prevádzku mal začať najneskôr v septembri tohto roka.

Myšlienku mestského divadla podporil poslanec Matej Landl (nezávislý). Myslí si, že Bratislava si mestské divadlo financované z peňazí samosprávy zaslúži podobne ako iné európske mestá. Naopak poslanec Pavol Minárik (nezávislý) poukázal na to, že divadlo potrebuje veľa peňazí, ktorých nie je nazvyš. Cesta výberového konania bola podľa neho cestou nezaťažovania rozpočtu mesta. Nesúhlas so založením novej mestskej príspevkovej organizácie vyjadril aj poslanec Štefan Holčík (nezávislý).

Podľa primátora Andreja Ďurkovského (KDH) bolo úlohou odbornej komisie vybrať toho, kto divadlu rozumie. Členmi komisie boli pritom aj niektorí poslanci. „Výber bol maximálne objektívny a tajný,“ zdôraznil. Náklady na ročnú prevádzku by podľa odhadov mesta mali byť 1,6 - 2,6 milióna eur.

Hlavné mesto prevzalo budovu DPOH od ministerstva kultúry vlani v máji. Stavba je zapísaná v zozname pamiatkového fondu SR. V súčasnosti sa dokončuje výstavba novej kotolne, potrebná je ešte rekonštrukcia vzduchotechniky a chladenia.

(rob, sita)
Páčil sa vám článok?