Mesto chce vysťahovať ľudí z ubytovne

2.4.2009
0
Páčil sa vám článok?

Po 13 rokoch užívania bytových buniek v ubytovni Pri Habánskom mlyne 8 sa bratislavský magistrát rozhodol, že jej obyvatelia sa musia vysťahovať. Mnohé rodiny však nemajú kam ísť.

Oddelenie nájmov nehnuteľností magistrátu vyzvalo v októbri 2008 obyvateľov ubytovne, aby bunky, ktoré užívajú, opustili. V liste tvrdí, že od 31.októbra 1995 užívajú priestory ubytovne „bez právneho dôvodu.“ Nájomníci sa preto obrátili s výzvou na primátora Andreja Ďurkovského (KDH), aby sa zasadil o zastavenie príkazu na vypratanie a vyprázdnenie priestorov ubytovne.

V roku 1995 po zániku štátneho podniku Priemstav prešlo zariadenie do vlastníctva mesta. To ho prevzalo so záväzkami a tiež s obyvateľmi, ktorých v ubytovni ponechalo bývať. Po trinástich rokoch sa však mesto začalo s nimi súdiť!

Obyvatelia vo výzve píšu: „V tomto dome sme prežili pätnásť aj dvadsaťpäť rokov, byty sme opravovali a udržiavali za vlastné finančné prostriedky. Zakladali sa tu rodiny, rodili sa deti a vnuci, ľudia odchádzali do dôchodku.“

Mesto v odôvodnení postupu okrem iného píše, že na základe kontroly a informácií od správcu zistilo, že bunky sú prenajímané tretím osobám. Teda „že si poniektorí užívatelia buniek z majetku mesta urobili zárobkovú činnosť“. Preto mesto vyzvalo všetkých užívateľov, aby bunky odovzdali. V jednej tretine buniek sa vraj tak už stalo.

„V prípade, že niektorí užívatelia našu výzvu ignorovali, alebo žiadnym iným spôsobom s magistrátom nekomunikovali, boli sme nútení konať, a to aj prostredníctvom súdu,“ uvádza mesto.

Podľa magistrátu zmluva o prevode na hlavné mesto, ako aj zmluvy o ubytovaní v spoločnej ubytovni „Patrónka“ boli postavené tak, že v prípade skončenia pracovného pomeru v š. p. Priemstav sú povinní ubytovaciu bunku uvoľniť. Podľa obyvateľov ubytovne však bývalí zamestnanci pracovný pomer nerozviazali. Podnik jednoducho zanikol a mesto prevzalo jeho záväzky, vrátane ubytovne.

Obyvatelia, ktorí v dome zostali, odmietajú, že by prenajímali svoje bytové bunky a argumentujú, že potom by sami nemali kde bývať. Súčasný správca budovy im potvrdil, že nemajú voči nemu finančné pohľadávky, ktoré by súviseli s bývaním. Navyše, mesto vraj nikdy neponúklo obyvateľom bytové bunky na odkúpenie.

Ľudia sú znechutení konaním magistrátu, ktoré je podľa nich arogantné a bezohľadné. Mnohí sa boja, že skončia na ulici. Obe strany sa teraz navzájom obviňujú, že nechcú navzájom komunikovať.

Magistrát plánuje rekonštrukciu objektu ubytovne a chce zmeniť jeho charakter na bytový dom s malometrážnymi bytmi. To, či jeho súčasným obyvateľom, ktorých sa chce zbaviť, ponúkne budúce byty na obývanie, sme sa nedozvedeli.

(rob)
Páčil sa vám článok?