Reklamu na trojnožkách okamžite prelepili

31.3.2009
0
Páčil sa vám článok?

V súvislosti s podozrením z porušovania všeobecne záväzných nariadení o miestnych daniach spoločnosťou Present, s.r.o., sme požiadali o vyjadrenie staromestský miestny úrad a bratislavský magistrát.

Na reklamných trojnožkách v centre mesta totiž firma umiestnila komerčnú a politickú reklamu, aj keď majú slúžiť iba na informácie o kultúrnych, spoločenských a športových podujatiach.

Ako uviedla staromestská hovorkyňa Alena Kopřivová, správca Gorkého ulice po upozornení Bratislavských novín telefonicky vyzval spoločnosť Present, s.r.o., aby sa vyjadrila ku kritike. Zástupca spoločnosti komerčnú a politickú reklamu okamžite odstránil.

K „politickej reklame“ kandidátky na prezidenta uviedol, že bola ohlásená ako verejný koncert hudobných skupín na Hviezdoslavovom námestí a ako také podujatie aj vnímal. „Mestská časť proti spoločnosti nezačala správne konanie, upozornila ju však na možné riziko finančného postihu v podobných prípadoch,“ uviedla A. Kopřivová.

Hovorkyňa bratislavského magistrátu Eva Chudinová odmieta, že by hlavné mesto zaviedlo osobitnú sadzbu miestnej dane špeciálne kvôli spoločnosti Present. Samospráva tak urobila údajne preto, aby diferencovala výšku dane v závislosti od typu zariadenia, lokality umiestnenia a druhu informácie či reklamy. Faktom zostáva, že na zvýhodnenej sadzbe dane postavila svoj podnikateľský zámer iba spoločnosť bývalého mestského poslanca za KDH.

Ak by sa na týchto reklamných zariadeniach objavila iná informácia ako o kultúrnych, spoločenských a športových podujatiach, podľa E. Chudinovej to nie je dôvod zdaniť ich sadzbou pre reklamné zariadenia. „Takouto sadzbou by mohli byť zdanené iba preukázané plochy a počet dní, keď na týchto zariadeniach bola reklama,“ tvrdí E. Chudinová. Ktoré plochy by to boli a za aký počet dní, však záleží len na oznámení daňovníka.

Napríklad aj koncom roka 2008 na trojnožkách na Námestí SNP, Štúrovej či Jesenského ulici, ktoré spravuje magistrát, bola komerčná reklama na thajskú masáž. Z vyjadrenia E. Chudinovej však vyplýva, že v roku 2008 „cestný správny orgán vydal rozhodnutia na povolenie užívania komunikácie na účely umiestnenia informačných zariadení, na ktorých budú vylepované plagáty poskytujúce informáciu o kultúrnych, športových a spoločenských akciách. Predmetom zdanenia za rok 2008 boli teda informačné zariadenia poskytujúce informácie o kultúrnych, športových a spoločenských akciách“. Inými slovami, magistrát porušenie v roku 2008 nezistil a dnes už spätne ani nezistí.

Všetko nasvedčuje tomu, že spoločnosť Present, s.r.o., zneužíva benevolenciu samosprávy a na svojich trojnožkách umiestňuje aj komerčnú reklamu. Ak sa na to aj príde, okamžite ju prelepí, ako to bolo na Gorkého ulici, a všetko je opäť v poriadku.

Hovorkyňa bratislavského magistrátu ďalej v tejto súvislosti upozorňuje, že „sadzba dane za prenosné informačné zariadenia je 0,66 €/m2/deň a sadzba za prenosné reklamné zariadenia je 1,66 €/m2/deň“ (§ 6, písmeno g). Z uvedeného vyplýva, že bratislavský magistrát reklamné trojnožky spoločnosti Present zrejme považuje za „prenosné informačné zariadenia“ a tak ich aj zdaňuje!

Je sporné, či tieto zariadenia sú naozaj prenosné, keďže sú pevne osadené okolo stĺpov verejného osvetlenia a stromov, v niektorých prípadoch sú uchytené o komunikáciu či zaliate asfaltom a preniesť ich je možné iba po demontáži. Navyše informačné zariadenia sú v nariadení hlavného mesta definované ako tie, ktoré oboznamujú o smerovaní k cieľu! A to trojnožky Present nie sú. Tie by mali spadať pod „zariadenia poskytujúce informácie o kultúrnych, spoločenských a športových akciách” (§ 6, písmeno i).

V každom prípade vládne v tejto oblasti chaos - podľa našich informácií totiž časť týchto zariadení je zdaňovaná za zabratie verejného priestranstva a časť tu je umiestnená na základe nájomnej zmluvy. Vhodné by bolo, keby samospráva zverejnila, ktoré reklamné zariadenie a za akých podmienok povolila umiestniť na verejných priestranstvách. Aby občania mohli skontrolovať, či sa niekto náhodou neobohacuje na úkor obecného rozpočtu .

(pol)

Páčil sa vám článok?